Choreograaf van hitmusicals 'Cats' en 'Phantom' overleden

Gillian Lynne EPA

De choreograaf van hitmusicals als Cats en The Phantom of the Opera is overleden. Dame Gillian Lynne was 92 jaar oud.

"Vaarwel, lieve Gillie. Drie generaties van de Britse musical hebben zoveel aan jou te danken", reageerde componist Andrew Lloyd Webber op het nieuws.

Lynne was oorspronkelijk balletdanser, maar maakte vooral naam als choreograaf. Ze werkte voor het prestigieuze Bolsjojballet en aan zestig producties in West End en op Broadway. Ook werkte ze als choreograaf voor film en tv, zoals voor Barbra Streisands Yentl. Lynne won een Gouden Roos op het festival van Montreux voor haar werk bij The Muppet Show.

De cast van Cats EPA

Geen van die producties kon echter op tegen het succes van Lloyd Webbers Cats (1981) en The Phantom of the Opera (1986). Beide gelden nog altijd als de twee succesvolste musicals ooit. Cats haalde bijna 9000 voorstellingen in Londen en bijna 7500 in New York. Phantom loopt nog altijd in beide steden en is meer dan 20.000 keer opgevoerd.

Vorige maand was Lynne nog aanwezig bij een ceremonie in Londen om het theater waar Cats in première ging te hernoemen. Het New London Theatre heet voortaan het Gillian Lynne Theatre. Het was de eerste keer dat een gebouw in het West End naar een vrouw van niet-koninklijken bloede werd vernoemd.

STER Reclame