Lammers: derde plaats WK voor Verstappen binnen bereik Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor Jan Lammers is het na de zege van Max Verstappen in Oostenrijk zo klaar als een klontje. "Max gaat dit seizoen meedoen om de podiumplaatsen in het WK-klassement. Hij kan in de top-3 eindigen", zegt de Formule 1-analist van de NOS. "Ik moest even nadenken, maar hij heeft helemaal niets fout gedaan, geen steekje laten vallen."

Omgeslagen

De sfeer rond Verstappen is na een matige seizoenstart helemaal omgeslagen. De Nederlander zit in een flow, geïllustreerd door de derde plaats in Canada, de tweede plaats vorige week in Frankrijk en nu de zege in Oostenrijk, nota bene de thuisbaan van Red Bull.

Daar had sinds de rentree van Oostenrijk op de F1-kalender in 2014 alleen Mercedes nog weten te winnen.

Op de thuisbaan van Red Bull zat alles zondag mee. Verstappen was goed weg bij de start. "Hij was slagvaardig", zegt Lammers. "Hij bleef keurig uit de problemen, zat er direct goed bij. Er schoten een paar van de baan af, zoals Räikkönen. Die begon op zachtere banden en moest agressief starten om dat voordeel eruit te halen. Max profiteerde uiteindelijk perfect van het gaatje dat de Fin liet vallen."

Dubbele stop

Voor Verstappen gebeurde ook van alles. Bottas, van poleposition gestart maar direct door Hamilton afgetroefd, viel vrij snel uit. De komst van de virtuele safety car was de ommekeer in de race. "Red Bull deed het fantastisch door direct voor een dubbele stop te gaan. Dat gaf enorme dynamiek in de pitstraat, maar het ging feilloos. Ferrari volgde, maar het team van Hamilton maakte daar een tactische fout", oordeelt Lammers.

Hamilton reed door, was woest toen hij achter de bandenstops van de concurrentie kwam, maar toen was het kwaad al geschied. Hij reed later de pitstraat in en zag Verstappen de leiding overnemen om die niet meer af te staan.

Juiste beslissing op het juiste moment

"Hamilton zat aan zijn maximum qua tempo", concludeert Lammers. "Bij Red Bull namen ze de juiste beslissing op het juiste moment. Max en Ricciardo gingen overigens op dezelfde banden weer weg. Max rijdt de race uit en wint en Ricciardo moest nog een keer naar binnen omdat zijn banden versleten waren."

Samenvatting: Grand Prix van Oostenrijk Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

En daar zit volgens Lammers misschien ook wel het verschil tussen beide Red Bull-coureurs. Hoe ga je met je banden om? "Voor alles geldt een perfecte beweging. Max kan zich heel goed aanpassen aan de ideale lijn. Daarin is hij wat vaardiger dan Ricciardo."

Met zijn eerste zege van het seizoen en zijn vierde in zijn loopbaan deed Verstappen zondag goede zaken in het WK-klassement. Hij passeerde Bottas en sloot aan bij Ricciardo en Räikkönen. In deze vorm, met nog drie GP's tot de zomerstop eind juli, kan de Nederlander een eind komen.

Wereldkampioen in 2019

Lammers voorziet veel moois. "Er gaat nog genoeg gebeuren. De derde plaats in het WK-klassement is binnen bereik. Max gaat meedoen voor de top-3 in het WK-klassement. Dat is een mooi gegeven. Als hij dit jaar derde wordt en volgend jaar wereldkampioen is dat een mooie opbouw."

Max Verstappen na het winnen van de GP van Oostenrijk EPA

STER reclame