NOS Nieuws

Europa deze week: oplossingen op termijn

  • Hans Brom

    redacteur Buitenland

  • Hans Brom

    redacteur Buitenland

Het zou gaan over brexit, over de verbouwing van de euro-zone, over de toetreding van Albanië. Maar al die onderwerpen stonden op de EU-top van afgelopen week in de schaduw van een onderwerp: migratie.

Wat de migratiecrisis wordt genoemd, is eigenlijk een politieke crisis. Het aantal migranten dat probeert de EU binnen te komen, is in jaren niet zo laag geweest. De pijn zit hem in de aanpak en de verdeling, de solidariteit tussen de lidstaten.

De migratieproblematiek is ook het onderwerp van Europa deze week. Bekijk de aflevering hieronder:

EU en het migrantenprobleem

En inderdaad rolde er aan het einde van de nacht een akkoord uit. Maar wie je er ook naar vraagt, het blijft vaag. Of het zijn ideeën die al eerder werden geopperd en nu nog eens zijn gebundeld. Het woord opvangcentrum valt dan, binnen Europa, buiten Europa, versterken buitengrens, solidariteit, consensus.

De winst is dat alle 28 lidstaten het eens werden over de aanpak en dat er niet een paar premiers met slaande deuren de vergaderzaal verlieten. Hoe die aanpak eruit ziet en wanneer de eerste resultaten zichtbaar worden, daarover zal waarschijnlijk nog lang overlegd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl