Wekdienst 30/6: Veteranendag en grote fouten rond metromoord Amsterdam

ANP

Goedemorgen! Het is Veteranendag. In Den Haag defileren rond de 4000 veteranen voor koning Willem-Alexander. En vandaag maakt het Witte Huis bekend op welke manier gevoelige export van Amerikaanse technologie aan banden wordt gelegd.

Er is nauwelijks bewolking en de zon schijnt ongehinderd. De wind waait uit het oosten of noordoosten en is matig tot vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. Het wordt warm met maxima rond 26 graden aan zee en 30 graden in het zuiden van het land.

WeerPlaza

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor. Let op: in het streekvervoer wordt gestaakt!

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De 111.000 veteranen in Nederland worden vandaag geëerd op de Nederlandse Veteranendag. In Den Haag defileren 4000 van hen voor koning Willem-Alexander.
  • President Trump wil Amerikaanse technologie beschermen. Volgens The New York Times maakt het Witte Huis vandaag bekend hoe de VS dat wil doen.
  • Nog meer Trump vandaag, want veel mensen zijn niet blij met zijn immigratiebeleid. Om 15.00 uur demonstreert een groep mensen bij het Amerikaanse consulaat op het Museumplein in Amsterdam.
  • En een recordpoging simultaandammen. Dat record is nu in handen is van de Rus Alexander Georgiev. Gil Salomé van damclub Denk en Zet/Witte van Moort gaat vandaag proberen het record terug te winnen.

Wat heb je gemist?

Er zijn grote inschattingsfouten gemaakt bij de begeleiding van de man die vorig jaar in de Amsterdamse metro een willekeurige passagier doodstak. Ziekenhuis AMC, de reclassering en het Openbaar Ministerie zijn tekortgeschoten, melden AT5 en de Volkskrant na onderzoek.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog dit:

In Canada is een vrouw door het plafond van een winkel gevallen bij een poging om te ontsnappen aan de politie. Haar vriend had geprobeerd met een gestolen creditcard te betalen. Dat wekte argwaan bij de verkoper, die de politie inschakelde. De man en de vrouw werden uiteindelijk beiden ingerekend, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Fijne dag!

STER Reclame