NOS Nieuws

Aan boord van de Aquarius: op zoek naar de stipjes aan de horizon

Opnieuw sloeg vandaag een boot met migranten om op de Middellandse Zee: de Libische kustwacht schat dat meer dan 100 mensen zijn verdronken.

Mensensmokkelaars sturen migranten, vaak vanuit Libië, in volle schuitjes de internationale wateren op. Eenmaal gesignaleerd, worden schepen van internationale hulporganisaties opgeroepen om de migranten op te pikken.

Hoe gaat eraan toe op een van de weinige boten die nog varen? Projectmanager Aloys Vimard neemt ons mee aan boord en vertelt hoe zo'n reddingsmissie gaat:

Wat gebeurt er precies op zo'n boot?

En als migranten al worden opgepikt, waar moeten die vervolgens heen?

Afgelopen weken zette de vluchtelingenproblematiek de verhoudingen in Europa op scherp, met een speciaal ingelaste EU-top over migratie tot gevolg. De 28 leiders bereikten vannacht in Brussel een akkoord over de crisis. Ze willen onder andere betere opvang van migranten in Noord-Afrika en gesloten opvangcentra in Europa.

Hulporganisaties reageren teleurgesteld. De weigering hun schepen te laten aanmeren of uitvaren maakt het werk steeds moeilijker, met als gevolg dat er steeds minder boten van hulporganisaties patrouilleren op de Middellandse Zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl