Belgische verdachten vrijgelaten wegens mensonwaardige gevangenis

time icon
AFP

Een Belgische rechtbank heeft het voorarrest van drie verdachten niet verlengd vanwege "mensonwaardige omstandigheden" in de gevangenis van Mechelen. Sinds anderhalve week staken de cipiers en volgens de rechter zijn de hygiëne en voeding in de gevangenis daardoor onder de maat.

De verdachten moesten vandaag voorkomen, maar door de cipiersstaking konden ze ook niet van de gevangenis in Mechelen naar de rechtbank worden vervoerd.

Overbevolkt

Volgens de rechter is het cellencomplex sinds de acties overbevolkt. "Er is plaats voor 89 mensen terwijl er 113 mensen vertoeven. De materiële levensvoorwaarden, zoals hygiëne, degelijke voeding en de wandeling kunnen niet gegarandeerd worden en beantwoorden niet meer aan de basisnorm", stelt de rechtbank volgens Belgische media.

Het is niet duidelijk van welke misdrijven de drie worden verdacht. Ook van acht andere verdachten verlengde de rechter het voorarrest niet, maar zij blijven voorlopig toch vastzitten omdat het Openbaar Ministerie tegen die uitspraak in beroep gaat.

Cipiers voeren actie tegen de plannen van minister Geens van Justitie, die het gevangenisregime wil versoberen. De staking begon in Vlaanderen en is inmiddels uitgebreid naar het hele land.

Politie te hulp

Volgens Het Laatste Nieuws was in een Brusselse gevangenis tijdens de ochtenddienst nog maar 15 procent van de cipiers aan het werk en tijdens de dagdienst zelfs niemand. Waar nodig springen politieagenten bij.

Volgens de directeur van de Mechelse gevangenis doen de werkwillige cipiers en de politie hun best om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. "Sinds het begin van de staking zijn er twee bezoekmomenten geweest en telkens één wandeling per dag."

STER Reclame