NOS Nieuws

Nederland op jacht naar de gouden snaai op het WK zwerkbal

  • Anouk Kantelberg

    redacteur Online

  • Anouk Kantelberg

    redacteur Online

Bezemstelen, hoepels, beukers, slurk, de gouden snaai, jagers en zoekers. De gemiddelde Harry Potter-fan weet nu wel waar het over gaat: zwerkbal. Het is niet alleen iets uit de beroemde boeken van J.K. Rowling. Dit weekend is in Florence een echt wereldkampioenschap zwerkbal en Nederland doet mee.

Waar het Oranje-elftal schittert in afwezigheid op het wereldkampioenschap voetbal in Rusland, is in Italië wel een 25-koppig Oranje aanwezig. Onder leiding van de Duitse bondscoach Alexander Blass spelen de Flying Dutchmen morgen tegen Australië, Brazilië, Ierland en Italië.

Lang niet iedereen weet dat zwerkbal als sport wordt beoefend. "De meest gehoorde reactie is misschien wel 'is dit écht een ding?'", zegt teammanager Lars van den Broek (23). "Soms zeggen ze het enthousiast, vaak ook met wat ongeloof en heel soms een beetje gekscherend."

  • Bruggeling
    De Nederlandse quidditch-selectie
  • Ajantha Abey
    De gouden snaai hangt aan de broek van een neutrale speler
  • Ajantha Abey
    Er moet veel gesprongen en getackeld worden

Zwerkbal kennen we vooral als de favoriete sport van Harry Potter. Op een Nimbus 2000-bezemsteel scheert hij door de lucht, op zoek naar een klein goud balletje met vleugels (de gouden snaai). De rest van het zwerkbal-team houdt zich bezig met gooien van een bal (de slurk) door een hoepel om punten te verdienen. En ondertussen moeten de twee lompe beukers (een soort trefballen) ook nog worden ontweken.

Het is moeilijk voor te stellen hoe zoiets in het echt werkt, maar het is gelukt om er een variant op te maken voor in de echte wereld. "De basis is gebaseerd op het spel uit de boeken", vertelt Van den Broek. "Maar verder heeft het er weinig mee te maken. De namen die we gebruiken zijn wel hetzelfde, maar we vliegen natuurlijk niet door de lucht." Zelf gebruiken de spelers liever de Engelse naam, quidditch.

Als hij het ergens mee moet vergelijken, dan is het een combinatie van rugby, handbal en trefbal, zegt Van den Broek. "Mensen denken dat een sport voor nerds is, maar het is veel zwaarder dan je denkt." Hij vindt zelf de chaos erg leuk. "Daar moet je orde in kunnen scheppen. Er zijn verschillende posities, meerdere ballen, dus je moet altijd weten wie wat waar doet."

Niet allemaal fan van Potter

Je hoeft ook geen fan te zijn van Harry Potter om mee te doen. "Ik ken iemand die het spel fantastisch vindt, maar de boeken nog nooit heeft gelezen", lacht de teammanager. "En hij heeft een film geprobeerd, maar die zette hij al snel uit."

Voor Marit Epskamp (23) was Harry Potter wel de reden waarom ze er in eerste instantie in geïnteresseerd raakte. "Dat trekt de aandacht, maar inmiddels is het niet meer belangrijk. De sport is waar ik het voor doe."

Epskamp is een zogeheten beater, een drijver. "Ik moet ervoor zorgen dat tegenstanders tijdelijk uitgeschakeld worden door de bal op ze te gooien." Het wordt haar vierde grote internationale toernooi. "Het wordt een zwaar weekend, maar ik heb er zin in."

Top 20

In Nederland zijn op dit moment zes teams die door het jaar heen tegen elkaar spelen in de Nederlandse competitie. "Ze zitten bijvoorbeeld in Rotterdam, Eindhoven en Wageningen." Het nationale 25-tal is uit die clubs voortgekomen. "Iedereen kon zich aanmelden voor de selectiedag."

De Flying Dutchmen verwachten niet dat ze het WK in Florence gaan winnen. "Twee jaar geleden deden we ook mee en toen werden we achttiende van de 21 clubs. Nu willen we in ieder geval in de top-20 terechtkomen van de 29 landen die meedoen."

Fans van zwerkbal kunnen de wedstrijden live volgen via de website van de International Quidditch Association.

Bekijk hieronder het Nederlandse team in actie tijdens het WK in 2016:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl