NOS NieuwsAangepast

VUmc voert nieuwe downtest snel in

Zwangere vrouwen kunnen vanaf eind dit jaar bij het VU medisch centrum in Amsterdam door een bloedtest laten vaststellen of hun ongeboren kind het syndroom van Down heeft.

Tot nu toe werd dit gedaan met een vruchtwaterpunctie of vlokkentest, maar met deze methodes is de kans op een miskraam groter.

Volgens onderzoeker Cees Oudejans van het VUmc kan de nieuwe test voor 98 procent het downsyndroom voorspellen. "Maar ik verwacht dat dit nog zal oplopen tot honderd procent."

Trisomie 21

Bij de test wordt genetisch materiaal van de foetus uit het bloed van de zwangere vrouw gehaald. Aan de hand daarvan wordt vastgesteld of het extra chromosoom (trisomie 21) aanwezig is dat kenmerkend is voor het downsyndroom.

Aan de ontwikkeling van deze test werkten onderzoekers uit Hongkong, Londen en het Amsterdamse VUmc mee. De onderzoeksresultaten zijn online gepubliceerd in Nature Medical Journal.

Betrouwbaarheid

Oudejans realiseert zich dat er wel vaker bloedtests zijn ontwikkeld, die achteraf niet betrouwbaar bleken te zijn. "Het verschil is dat de oude tests niet bij alle vrouwen konden worden toegepast. Daarnaast is een bloedtest niet eerder zo grootschalig getest."

Het VUmc gaat nu apparaten aanschaffen, mensen inhuren en de procedure testen. "Dan kunnen we ermee aan de slag", aldus Oudejans. De test zal waarschijnlijk 500 euro gaan kosten. Of het bedrag vergoed wordt door de ziektenkostenverzekeringen is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl