Japan heeft op het WK ternauwernood de groepsfase overleefd en zich voor de derde keer geplaatst voor de achtste finales.

In de laatste groepswedstrijd werd met 1-0 verloren van het al uitgeschakelde Polen, maar desondanks werd Japan tweede in groep H. Het bleef Senegal voor op basis van het fairplayklassement.

In de matige eerste helft zorgde Japan voor het meeste gevaar. Zo kopte Shinji Okazaki naast en werd een venijnig schot van Yoshinori Muto gestopt door Lukasz Fabianski, die ook bij een inzet van Takashi Usani alert reageerde. De Polen waren dicht bij succes met een kopbal van Kamil Grosicki, waarbij Eiji Kawashima zijn keeperskwaliteiten liet zien.

Polen zorgde na de pauze voor het eerste gevaar. Grosicki brak door, maar zijn pass was te scherp voor Piotr Zielinski en Kawashima voorkwam onheil. De keeper had echter geen antwoord op de volley van Jan Bednarek uit Rafal Kurzawa's vrije trap.

Een kwartier lang was Japan virtueel uitgeschakeld, want er was nog geen goal gevallen bij Senegal-Colombia. Nadat de Colombianen op voorsprong waren gekomen dobberde Japan weer in veilige haven.

Japan zou bij een tweede tegentreffer weer buiten de boot vallen en besefte dat, want de handrem ging erop. Polen drong nog aan, maar de Japanners hielden stand, mede dankzij Kawashima die een eigen doelpunt van Tomoaki Makiko voorkwam.

Eindstand groep H

Land Duels-punten doelsaldo
1. Colombia 3-6 5-2
2. Japan * 3-4 4-4
3. Senegal 3-4 4-4
4. Polen 3-3 2-5

* Japan naar tweede ronde op basis van het fairplayklassement

Statistieken Japan-Polen

STER reclame