Marokko-middenvelder Hakim Ziyech baalt van de uitschakeling op het WK. De Marokkanen verloren ook hun tweede duel met 0-1 EPA

De Marokkaanse voetbalbond FRMF heeft in een boze brief aan de FIFA uitgehaald naar de arbitrage tijdens het WK voetbal in Rusland. De Marokkanen schrijven aan de mondiale voetbalbond dat de vroege uitschakeling - de ploeg eindigde als laatste in groep B - een gevolg is geweest van arbitrale dwalingen in de duels met Portugal (verlies met 1-0) en Spanje (2-2).

De Marokkaanse bond voert in de brief aan de FIFA minutieus aan welke fouten er door de arbitrage en de VAR (videoref) tijdens de wedstrijden zijn gemaakt. Tegen Portugal ging volgens de bond de arbitrage drie keer in de fout, tegen Spanje zelfs vijf keer.

De brief van de Marokkaanse bond aan de FIFA (inzoomen mogelijk) NOS

Volgens Marokko ging arbiter Mark Geiger in het duel met Portugal drie keer zwaar in de fout. In de vierde minuut bij de treffer van Cristiano Ronaldo zag de Amerikaan niet dat Pepe de Marokkaan Khalid Boutaib een duw gaf, in de dertigste minuut liet hij een overtreding van Jose Fonte op Boutaib in het strafschopgebied onbestraft zonder de hulp van de video-arbiter in te schakelen en in de slotfase zag Geiger niet dat Pepe hands maakte.

Ook tegen Spanje was er, volgens de Marokkanen, van alles mis met de beslissingen van arbiter Ravshan Irmatov. De Oezbeek zat er liefst vijf keer zwaar naast, schrijven ze aan de FIFA.

Lange opsomming

De opsomming van de Marokkanen over die wedstrijd is lang: twee keer zat Irmatov in de eerste helft fout bij het wel of niet bestraffen met een gele kaart van een overtreding en na de rust onthield hij Marokko twee strafschoppen en was de gelijkmaker van Spanje in de slotminuut een gevolg van een serie foutieve beslissingen.

Uiteindelijk was de VAR (videoref) ervoor verantwoordelijk dat de afgekeurde 2-2 van Iago Aspas toch werd goed gekeurd. Zover had het volgens de Marokkanen nooit mogen komen. Irmatov gaf daarvoor een hoekschop die geen hoekschop was en vervolgens ook nog aan de verkeerde kant van het veld werd genomen.

Imago van de FIFA

Volgens de Marokkanen hebben de foutieve besluiten een negatief effect op het imago van de FIFA en op de toekomst van het voetbal. De Marokkaanse voetbalbond: "Wij hopen dat de FIFA de noodzakelijke besluiten neemt om de fouten in het nu gehanteerde systeem te repareren en ervoor te zorgen dat teams niet benadeeld kunnen worden in een duel."

Speler Nordin Amrabat had zich eerder al flink opgewonden over alle 'onrecht' waarmee zijn ploeg in Rusland te maken had gehad. De VAR was in zijn ogen waardeloos en arbiter Geiger had een grote voorkeur voor Portugal.

STER reclame