Het Belize Barrier Reef voor de kust van Belize
NOS Nieuws

Tweede grootste koraalrif van de wereld uit gevarenzone

Het Belize Barrier Reef is uit de gevarenzone. Het op een na grootste koraalrif van de wereld is deze week geschrapt van de gevarenlijst van Unesco. "Dat is heel erg mooi", concludeert Max Janse, marinebioloog van Burgers' Zoo in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens Werelderfgoedlijst Unesco neemt Belize voldoende maatregelen om het rif beter te beschermen.

Het koraalrif werd in 2009 toegevoegd aan de lijst met bedreigd werelderfgoed. "Er waren daar plannen voor olieboringen", legt Janse uit. "Verder was er ook veel ontwikkeling voor het toerisme. En dat is dus niet goed voor de riffen."

Unesco maakte deze beelden van het koraalrif bij Belize:

Onderwaterbeelden koraal Belize

De waarschuwing aan het adres van de Belizaanse overheid lijkt te hebben geholpen. Inmiddels heeft de regering besloten om de boringen naar aardolie voorlopig niet toe te staan. Marinebioloog Janse: "De politieke druk is enorm toegenomen en er zijn heel veel initiatieven geweest om de overheid op andere gedachten te brengen." Want doorgaan met olieboringen zou rampzalig zijn geweest, stelt Janse.

Maar ook het behoud van de mangrovebossen langs de kust draagt eraan bij dat het rif niet meer op de gevarenlijst staat. "Heel vaak worden die bossen weggehaald, maar die zijn ontzettend belangrijk voor de koraalriffen zelf. Er komt veel jonge vis vandaan, die daarna naar de riffen gaat."

  • AFP
    Bij het Belize Barrier Reef zitten honderden soorten vis
  • Getty
    En het is populair bij toeristen die komen duiken en snorkelen

Daarnaast zijn de mangrovebossen ook een buffer voor het opvangen van afval dat van het land de zee in waait. "Dus het is heel belangrijk om die mangrovebossen te behouden", zegt Janse.

Maar is het rif in Belize nu voor altijd gered? De bioloog denkt van niet. "Koraalriffen hebben het wereldwijd toch wel heel erg zwaar. Niet alleen door olieboringen of mangrovebossen die verdwijnen, maar ook door plasticvervuiling en klimaatverandering. Dus er zijn nog wel wat andere issues die ook bekeken moeten worden."

Kleurrijke wereld, stille dood

Australië doet er alles aan om het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif van de wereld, te redden. Het gaat al tientallen jaren achteruit door verbleking en door aanvallen van doornenkronen, een soort zeester die zich voedt met koraalpoliepen. Eerder dit jaar stelde de overheid zo'n 313 miljoen euro beschikbaar om het rif van de ondergang te redden.

In april maakten we onderstaande special over de grootste toeristische attractie van Australië:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl