ANP

Gisteren was de eerste training van FC Twente als eerstedivisieclub, maar de vraag wanneer de laatste training is lijkt relevanter nu directeur Erik Velderman heeft gedreigd per 1 juli het faillissement aan te vragen. Dat meldt Tubantia.

De club wil van het gemeentebestuur een extra garantstelling van zeven miljoen euro om de aanhoudende financiële problemen, die door de degradatie alleen maar erger zijn geworden, het hoofd te bieden. Om de druk op te voeren, zou Velderman gezegd hebben de stekker uit FC Twente te trekken als de garantstelling er niet komt.

"Ongelooflijk wat er nu weer aan de hand is", zegt toekomstig wethouder Niels van den Berg in Tubantia. "Het houdt niet op daar. Voor ons is een nieuwe garantstelling geen vanzelfsprekendheid. Als stad moeten we vijftien miljoen bezuinigen."

Bij een garantstelling betaalt de gemeente zeven miljoen aan schuldeisers als FC Twente dat zelf niet meer kan. De club heeft al een lening van zeventien miljoen euro lopen bij de gemeente en ook Enschede staat voor 8,4 miljoen euro garant.

"Dit wordt een heel moeilijk verhaal", vindt Aifer Koc van het CDA. En René Kreeft van de VVD: "Er zijn grenzen." Velderman zelf wil volgens de Tubantia niet reageren.

Twaalf contractspelers op het veld

De landskampioen van 2010 verscheen gisteren met slechts twaalf van de zeventien contractspelers op het veld en een handvol jeugdspelers. En tot overmaat van ramp is sterspeler Oussama Assaidi voorlopig niet beschikbaar omdat hij herstelt van een knieoperatie.

Geld voor nieuwe spelers is amper. De begroting werd teruggeschroefd van 30 naar 18 miljoen euro, er ligt nog een belastingclaim van 4,4 miljoen euro en Twente moet een nabetaling van 6,3 miljoen doen in de transfer van Jesus Corona in 2015 naar FC Porto.

Wout Brama werd aangetrokken door Twente, maar verder bleef het qua transfers bij het huren van de Duitse jeugdspeler Ulrich Bapoh en de terugkeer van Tim Hölscher van het Deense Esbjerg fB.

STER reclame