Zwitserland weer bij laatste zestien na gelijkspel tegen gretig Costa Rica

Zwitserland heeft voor de vierde keer in de laatste vijf WK-deelnames de groepsfase overleefd. De Zwitsers hadden woensdagavond voldoende aan een 2-2 gelijkspel tegen het reeds uitgeschakelde Costa Rica om de tweede plaats in groep E veilig te stellen.

Bovendien won Brazilië in het andere groepsduel met 2-0 van Servië, waardoor een nederlaag van de Zwitsers zelfs genoeg zou zijn geweest. In de achtste finales wacht voor Zwitserland een krachtmeting met Zweden in Sint-Petersburg.

Sterk begin Costa Rica

De Zwitsers hadden na tien minuten met 3-0 achter kunnen staan. Een schot van Joel Campbell werd net naast getikt door keeper Yann Sommer en uit de daaropvolgende corner tikte Sommer een kopbal van Celso Borges via de paal knap uit het doel.

Daniel Colindres zag een fraaie knal op de lat belanden. Zwitserland kwam op 1-0 uit zijn eerste geslaagde aanval. Stephan Lichtsteiner stoomde op, zette voor, Breel Embolo kopte terug en Dzemaili knalde van dichtbij raak.

Ook in de tweede helft deed Costa Rica niet onder voor de Zwitsers, die in deze eeuw voor de vierde maal op een WK doordrongen tot de achtste finales.

Uit een hoekschop van Campbell maakte Kendall Waston gelijk. De verdediger schudde Manuel Akanji van zich af en kopte hard raak. Daarna kwam het aantrekkelijke meer in evenwicht.

Invaller Josip Drmic kopte op de paal na een voorzet van Xherdan Shaqiri en de Costa Ricaan Borges vond met een harde knal andermaal Yann Sommer op zijn pad.

Curieuze strafschop

Kort voor tijd leek Drmic de Zwitsers met droge schuiver de zege te bezorgen, maar na een overtreding op Campbell kreeg Costa Rica een penalty. Bryan Ruiz raakte de lat, maar via Sommers hoofd werd het op curieuze wijze 2-2.