Brazilië heeft zich voor de dertiende keer op rij geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap voetbal. In het derde groepsduel tegen Servië volstond een gelijkspel, maar de titelfavoriet nam het zekere voor het onzekere, viel lustig aan en won dankzij Paulinho en Thiago Silva met 2-0.

In de achtste finales is Mexico, dat vanmiddag ondanks een ruime nederlaag tegen Zweden doorstootte, de tegenstander.

In het stadion van Spartak Moskou had de vijfvoudig wereldkampioen het alleen na rust even moeilijk tegen Servië.

Hoewel Servië een zege nodig had om de knock-outfase te halen, lag de nadruk in de openingsfase vooral op verdedigen. Brazilië mocht komen en deed dat ook, zelfs toen de altijd actieve Marcelo al na tien minuten dizzy van het veld moest.

Marcelo moest al vroeg in de wedstrijd geblesseerd van het veld Pro Shots

Neymar zag een schot met links gestopt worden door voormalig Vitesse-doelman Vladimir Stojkovic en Gabriel Jésus' schot werd geblokt. Maar Paulinho trof wel doel: na een prachtige voorzet van Philippe Coutinho wipte hij de bal met 't puntje van zijn schoen over Stojkovic heen.

Servië moest er nu wel een schepje bovenop doen en besloot om niet langer te proberen om de kopsterke Aleksandar Mitrovic te bereiken met lange en hoge ballen.

Brazilië kwam plots onder druk te staan door het korte en snelle combinatiespel en er kwamen schietkansen voor Dusan Tadic - wiens overgang naar Ajax vandaag beklonken werd - en Sergej Milinkovic-Savic. En Mitrovic zag eerst een kopbal door Silva op de lijn gekeerd worden en bij zijn tweede redde doelman Alisson.

Door het Servische offensief kregen de Brazilianen ruimte. Stojkovic kon Neymar nog van scoren afhouden, maar hij was kansloos op een kopbal van Silva uit een corner van diezelfde Neymar.

De bal werd op weg naar het doel nog wel geraakt door Milinkovic-Savic.

Ook Zwitserland, dat met 2-2 gelijk speelde tegen Costa Rica, plaatste zich voor de achtste finales. De Zwitsers nemen het daarin op tegen Zweden. Voor Brazilië wacht op maandag 2 juli in Samara het duel met Mexico.

Vier jaar geleden eindigde dat duel bij het WK in Brazilië in 0-0.

Eindstand groep E

Land Duels-punten Doelsaldo
1. Brazilië 3-7 5-1
2. Zwitserland 3-5 5-4
3. Servië 3-3 2-4
4. Costa Rica 3-1 2-5
Statistieken Servië-Brazilië

STER reclame