Rif-protesten NOS / Rogier Leijen

"Wij zijn verbaasd. Ik ben verbaasd. Iedereen is verbaasd", zeggen aanhangers van de Hirak. Zij reageren vol ongeloof op de hoge straffen die leiders van de protestbeweging in het Marokkaanse Rif-gebergte hebben gekregen.

Een rechter in Casablanca veroordeelde Nasser Zafzafi en drie andere kopstukken gisteren tot twintig jaar cel. Weer drie anderen moeten vijftien jaar de gevangenis in, nog eens dertien activisten verdwijnen voor vijf tot tien jaar achter de tralies. Deze maand werden in totaal zo'n vijftig demonstranten berecht.

'Ik durf er niet meer heen te gaan, voordat je het weet zit je ook 20 jaar in de bak'

De neef van de Marokkaanse-Nederlander Abdennatij Benseddik moet tien jaar de gevangenis in. Hij zegt dat het strafproces oneerlijk is verlopen. "Hij is gisteren in de middag verhoord en in de avond is de uitspraak gedaan. Hoe kan dat binnen een paar uur?" Volgens Benseddik zit de koning achter de hoge uitspraken. "Het gaat hem om geld, macht en zakendoen. Terwijl de bevolking in het Rif honger heeft, en juist vrijheid wil."

Vreedzaam

Zijn neef heeft niets fout gedaan toen hij werd gearresteerd bij een demonstratie in het Rif, denkt Benseddik. "Nee, dat ging geweldloos en vreedzaam, dat weet ik voor honderd procent. Ze willen geen ellende veroorzaken. De jongeren gaan de straat voor een demonstratie, daarna gaan ze opnieuw naar buiten en ruimen ze alles op."

De Marokkaanse-Nederlander zegt dat hij vroeger een paar keer per jaar naar Marokko ging om zijn familie te bezoeken. Nu niet meer. "Ik durf er niet meer heen te gaan, voor je het weet zit je ook twintig jaar naast Zafzafi in de bak."

Twee jaar protesten

De Hirak - het Arabische woord voor beweging - protesteert sinds oktober 2016 tegen machtsmisbruik en onderdrukking door de regering in het Rif-gebied.

Ze worden ervan beschuldigd de binnenlandse veiligheid in gevaar te brengen en de nationale eenheid te bedreigen. "Maar dat mist elke rechtvaardigheid", zegt Fouad El Haji, van meldpunt Rif-Alert.

Wij spraken een aantal Nederlandse Marokkanen over de veroordelingen:

Reacties Nederlandse Marokkanen

STER reclame