Opknapbeurt maakt cartoonfiguur van 500 jaar oude Sint-Joris

EPA

Een likje verf kan wonderen doen voor een interieur, maar als het gaat om een beeld uit de zestiende eeuw kan het desastreus zijn. Daar kunnen de inwoners van het Spaanse Estella sinds kort over meepraten.

De kerk in de Noord-Spaanse plaats had aan een handenarbeidleraar gevraagd om een houten beeld van Sint-Joris schoon te maken. Die docent interpreteerde zijn taak wat ruimer dan alleen maar schoonmaken en nam de kwast ter hand. Het resultaat is een felgekleurd beeld dat wel wat weg heeft van een cartoonfiguur.

Bekijk hieronder het beeld voor en na:

ArtUs Restauración Patrimonio
Robin T
@Robin_dlostuits
Cuando te pides un San Jorge de Estella por Aliexpress y cuando te llega
8 maanden geleden

De burgemeester van Estella is ongelukkig met de opknapbeurt, zegt hij tegen The Guardian. "Dit is niet hoe een beeld van 500 jaar oud gerestaureerd moet worden. Er is gips gebruikt en de verkeerde verf. Mogelijk is de originele verflaag verlorengegaan."

Kunsthistorici noemen de opknapbeurt in Spaanse media "beangstigend". Op sociale media zorgt de bijzondere restauratie voor hilariteit.

OKDIARREA ™
@okdiarrea
ARTE: Encargan a Playmobil la restauración de la restauración del San Jorge de Estella.
8 maanden geleden
franXu
@panse1981
Nuevas fuentes informan que la restauradora del San Jorge de Estella es muy fan de Tintín...
8 maanden geleden
Lluvia Pérez presenta 'El Verde, El verde'
@PeroQueDiceUste
Quiero decir, yo al San Jorge de Estella el parecido se lo veo
8 maanden geleden

Het voorval in Estella roept herinneringen op aan een incident in 2012. Toen besloot een vrouw uit het Spaanse Borja een fresco uit 1930 een opknapbeurt te geven. Dat leverde het onderstaande resultaat op, maar leidde ook tot het opbloeien van Borja.

Jezus voor en na de restauratie AFP

STER Reclame