Volleybalsters starten finale Nations League met verlies

Volleybalsters onderuit tegen olympisch kampioen China

De Nederlandse volleybalsters hebben op het finaletoernooi van de Nations League hun eerste wedstrijd verloren. Olympisch kampioen China was met 3-1 (20-25, 25-21, 25-22, 25-18) te sterk.

In de spannende halve finale bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, waarin elke set met slechts twee punten verschil beslist werd, verloor Nederland met 3-1 van China. Twee weken geleden nam Oranje in de voorronde van de Nations League revanche (3-1), maar toen stond er wel een Chinese B-ploeg in het veld.

Chinese A-ploeg slordig

Nu sloeg de Chinese A-ploeg snel een gat van drie punten. Oranje knokte zich van 11-15 naar 15-15, stond bij 18-17 voor het eerst voor en denderde dankzij slordig Chinees spel in de eerste set naar 25-20.

Britt Bongaerts en Juliet Lohuis

In het tweede bedrijf leek Oranje de Chinese vrouwen zowaar een afstraffing te zullen geven, want op overtuigende wijze werd (met Nicole Koolhaas op de bank en de jonge Juliet Lohuis in de basis) een 6-1 voorsprong genomen. China wist zich echter te herpakken (11-11) en drukte in de slotfase aan de hand van de boomlange Zhu Ting door: 25-21.

Oranje komt net iets tekort

In het vervolg waren de teams redelijk aan elkaar gewaagd, maar kwam Oranje op de belangrijke punten net iets tekort. De servicedruk werd minder en er slopen foutjes in het spel, waar de thuisploeg (die vooral blokkerend steeds beter op dreef kwam) optimaal van profiteerde.

Nadat Oranje in de vierde set een 9-4 voorsprong had weggegeven, stelde China de overwinning probleemloos veilig.

De Nederlandse volleybalsters verliezen van China

Donderdag speelt Oranje de tweede wedstrijd in Nanjing en dan is Brazilië de tegenstander. Dat duel moet gewonnen worden om uitzicht te houden op de halve finales. Nederland is dan nog wel afhankelijk van de uitslag bij China-Brazilië, een duel dat vrijdag gespeeld wordt.

De eerste twee landen in een poule van drie plaatsen zich voor de halve eindstrijd.