Vooral zzp'ers en uitzendkrachten gaan niet op vakantie.
NOS Nieuws

Kwart Nederlanders gaat niet op vakantie, vooral vanwege kosten

Een kwart van de Nederlanders zegt dit jaar niet op vakantie te gaan. Dat is iets meer dan een jaar eerder. Voornaamste reden om de koffers niet te pakken zijn de kosten, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Het Nibud doet jaarlijks onderzoek naar de besteding van vakantiegeld. Vorig jaar gaf 42 procent van de thuisblijvers aan vakantie te duur te vinden, nu is dat 54 procent. "Nederlanders gebruiken het vakantiegeld steeds vaker voor het aflossen van schulden of het doen van grote aankopen. Toch wordt de jaarlijkse bonus nog altijd het meest gebruikt voor de vakantie of om van te sparen", aldus het instituut.

Nederlanders gaan gemiddeld 15 dagen per jaar op vakantie. De helft van de ondervraagden geeft hier niet meer dan 1500 euro aan uit. Vorig jaar zei de helft van de geënquêteerden nog dat 2000 euro het maximum was wat aan vakantie besteed kon worden.

Uitzendkrachten

Uitzendkrachten en oproepkrachten gaan in vergelijking met mensen in loondienst minder vaak op vakantie. Voor zzp'ers geldt dat overigens niet. Ook mensen met een vast contract boeken vaak meerdere vakanties per jaar en maken zich juist minder zorgen over de kosten die vakanties met zich meebrengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl