ANP/NOS

Goedemorgen! In het streekvervoer wordt gestaakt. Er rijden naar verwachting amper bussen en ook regionale treinen kunnen uitvallen. Verder krijgen de vmbo'ers in Maastricht vanaf vandaag meer duidelijkheid over hoe het verder moet.

Er zijn eerst wolkenvelden, maar hier en daar is er ook ruimte voor de zon. In de loop van de dag wordt het overal vrij zonnig. Met in de middag 24 tot 27 graden is het op veel plaatsen zomers warm.

Weerkaart 27 juni NOS

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor. Let op: in het streekvervoer wordt dus gestaakt!

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De staking in het streekvervoer duurt heel de dag, en mogelijk langer. In grote steden met een eigen vervoerbedrijf rijden de stadsbussen en trams wel, behalve in Utrecht. In Rotterdam kunnen sommige bussen en trams uitvallen. De metro rijdt daar wel.
  • De 354 gezakte leerlingen van het vmbo in Maastricht krijgen vandaag mogelijk antwoord op de vraag of ze het examen opnieuw moeten doen, of dat er een andere oplossing voor hen is. De school en de onderwijsinspectie bekijken dat per leerling en vanaf vandaag krijgen leerlingen bericht.
  • Het Staatstoezicht op de Mijnen komt met een nieuwe risicoanalyse voor de gaswinning in Groningen. Het gaat om de vraag of Groningen ook echt veiliger wordt als de gaskraan wordt dichtgedraaid.
  • En op het WK voetbal staan weer vier wedstrijden op het programma. Onder andere wereldkampioen Duitsland komt om 16.00 uur in actie tegen Zuid-Korea en is nog niet zeker van de volgende ronde. Brazilië, dat ook nog niet veilig is, speelt vanaf 20.00 uur tegen Servië.

Wat heb je gemist?

"Wij zwijgen nooit!". Zo opent De Telegraaf vanochtend op de voorpagina, waarop een foto te zien is van het bestelbusje dat gisternacht de gevel van het Telegraaf-gebouw in Amsterdam ramde. In het hoofdredactioneel commentaar noemt de krant de aanslag een regelrechte aanval op de pers. "Het grove geweld moet kennelijk een boodschap zijn om ons te laten zwijgen. Dat gaat niet gebeuren."

De krant zegt door te gaan met onthullende publicaties over onder meer de georganiseerde misdaad. De krant noemt dat "de enige juiste reactie op deze daad".

Ander nieuws uit de nacht:

Cora Vlug

En dan nog dit:

Hoeveel gezichtsuitdrukkingen kan een paard hebben? 17, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Sussex in Groot-Brittannië. En dat zijn er drie meer dan chimpansees, die biologisch gezien veel dichter bij de mens staan.

Paarden kunnen onder meer 'grote ogen opzetten' door hun bovenste ooglid op te trekken en het wit rond hun ogen te tonen. Dat gebeurt meestal uit angst, zegt een van de onderzoekers. Een paard dat 'lacht', dus zijn mondhoeken optrekt, is meestal onderdanig naar een ouder paard.

De mens kent overigens nog meer uitdrukkingen: 27.

Fijne dag!

STER reclame