Aangepast

'Maak van redacties geen fort, het is maar schijnveiligheid'

Het zijn kille tijden volgens Paul Vugts, misdaadjournalist van het Parool. "We hadden al te maken met dreigingen tegen journalisten en dan nu aanslagen op panden. Het lijkt niet bedoeld om mensen te treffen, maar als waarschuwing. Kennelijk moeten we stoppen met schrijven en publiceren over het criminele milieu."

Naar aanleiding van de aanslagen bij De Telegraaf, vannacht, en eerder bij weekblad Panorama, komt er in Amsterdam verscherpt toezicht bij gebouwen waarin redacties zijn gehuisvest. Dat moet volgens Vugts niet te ver gaan. "Daar moeten we geen forten van maken. Het is uiteindelijk maar schijnveiligheid."

Hij verwijst naar de redactie van weekblad Charlie Hebdo in Parijs, die in 2015 werd getroffen door een terroristische aanslag. "Dat is misschien wel de best beveiligde redactie van West-Europa en daar is de afschuwelijkste misstand van de afgelopen jaren gebeurd. Mensen die kwaad willen, houd je uiteindelijk niet tegen.

Op gevoelige tenen staan

Jens Olde Kalter, misdaadjournalist van Panorama/SBS, denkt er ook zo over. "Van het beveiligen van redacties gaat een goede intentie uit, maar journalisten moeten dat gebouw op een gegeven moment ook weer uit. We moeten hier niet voor buigen, al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan."

Hij kijkt zelf niet op van de recente aanslagen op redacties. "Journalisten worden al heel lang onder vuur genomen. redacties nu blijkbaar ook. Het maakt duidelijk dat de media, en dan specifiek de misdaadmedia, op gevoelige tenen staan. En dat mensen daar niet op zitten te wachten."

Ook Jan Meeuws, misdaadjournalist van NRC Handelsblad, kijkt niet meer op van aanslagen zoals die bij de redactie van De Telegraaf. "Als je ziet wat er de afgelopen jaren allemaal is gebeurd. Je schrikt er wel elke keer van, maar het verbaast me eerlijk gezegd niet meer."

Volgens Meeuws heeft het te maken met een verharding in het criminele milieu. "Er wordt meer geweld gebruikt, er zijn meer afrekeningen. Ik ben bang dat je dit allemaal in dat perspectief moet zien. Daarom is er denk ik ook wel reden om voorzichtig te zijn."

Hij sprak vandaag met verschillende collega-journalisten en merkte dat iedereen wel op z'n hoede is. "Dat is wel meer dan tien jaar geleden. Je denkt toch na over wat je wel of niet kunt doen. Al ben ik persoonlijk niet bang dat mij iets overkomt."

Premier Mark Rutte noemde de aanslag bij De Telegraaf "een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie". Ook in de Tweede Kamer is geschokt gereageerd en wordt de gebeurtenis "geen incident" genoemd. D66 wil een speciale beschermde status voor journalisten.

Voor secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is de actie aanleiding om opnieuw aandacht te vragen voor de veiligheid van journalisten. "Het gaat om een kwetsbare beroepsgroep, die we met z'n allen moeten beschermen. Net als bijvoorbeeld ambulancepersoneel."

De drie misdaadjournalisten vrezen dat dit soort aanslagen voorlopig niet zullen stoppen. Toch denkt Paul Vugts dat het op een gegeven moment wel weer voorbij gaat. "Geweld en dreiging tegen journalisten gaat in golfbewegingen. In het verleden zijn er ook barre tijden geweest. Volgens mij moeten wij vooral blijven schrijven wat we schrijven."

Toezicht op redacties Amsterdam na aanslag Telegraaf

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl