Bondscoach Bert van Marwijk heeft Australië niet naar de volgende ronde van het WK in Rusland weten te loodsen. Slechts bij winst op het al uitgeschakelde Peru in de afsluitende groepswedstrijd had zijn ploeg nog een kans gemaakt, maar daar kwam het in Sotsji bij lange na niet van.

Het nog puntloze Peru kwam voor het eerst dit WK tot scoren, wat resulteerde in een 2-0 zege voor de Zuid-Amerikanen, die daardoor in groep C van de vierde naar de derde plaats stegen. Groepswinnaar Frankrijk en Denemarken, die elkaar op 0-0 hielden, kwalificeerden zich voor de achtste finales.

Dadendrang

Wetende dat er hoe dan ook gescoord moest worden, ging Australië furieus van start. De dadendrang leverde echter behalve heel veel balbezit aanvankelijk niet meer op dan wat schoten uit de tweede lijn.

Peru scoorde uit de eerste de beste aanval wel: de 34-jarige José Paolo Guerrero, die vanwege cocaïnegebruik het WK bijna aan zijn neus voorbij had zien gaan maar tot zijn vreugde de schorsing van veertien maanden opgeschort had zien worden, ontsnapte nipt aan buitenspel en bediende vanaf rechts de vrijstaande André Carrillo. Die nam de bal op de rand van het strafschopgebied vanuit de lucht op zijn slof en vond de verre hoek.

Van Australische zijde kwam het meeste gevaar van Tom Rogic. Na een klein halfuur slingerde hij zich door de Peruaanse defensie om daarna recht op keeper Pedro Gallese op te schieten. Even later stond hij aan de basis van een tweede kans, waarbij Matthew Leckie zijn voet net niet tegen een voorzet van Robbie Kruse kon zetten. Trent Sainsbury kopte een vrije trap naast.

Buitenkans

Kort na rust viel het doek voor de mannen van Van Marwijk, voor zover de Aussies nog hoop hadden gezien het wedstrijdverloop bij Denemarken-Frankrijk. Een gekraakt schot van Christian Cueva kwam bij toeval terecht bij Guerrero. De oud-speler van Bayern München en HSV wist wel raad met de buitenkans en scoorde vanuit de draai: 2-0.

Aan de andere kant probeerde Mile Jedinak koppend wat terug te doen, maar Galles stond paraat. Kort nadat Van Marwijk de 38-jarige Tim Cahill, die al op drie WK's had weten te scoren, in het veld had gebracht, hobbelde een schot van Aziz Behich naast het doel van Peru.

Aan hartstocht ontbrak het de geelhemden niet, maar aan aanvallend vernuft en doortastendheid voor de goal des te meer. Aan de andere kant kreeg Peru nog volop ruimte om de score te laten oplopen, maar de trekker werd niet meer overgehaald.

Eindstand groep C

duels-ptn doelsaldo
1. Frankrijk 3-7 3-1
2. Denemarken 3-5 2-1
3. Peru 3-3 2-2
4. Australië 3-1 2-5
Tim Cahill treurt om de uitschakeling van Australië Pro Shots
Statistieken Australië - Peru

STER reclame