Cameraploegen voor het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC
NOS NieuwsAangepast

Hooggerechtshof VS handhaaft Trumps inreisverbod

Het Amerikaanse Hooggerechtshof handhaaft het inreisverbod dat president Trump vorig jaar heeft ingesteld en dat vooral inwoners treft van overwegend islamitische landen. Volgens het hof is er geen sprake van discriminatie en valt de maatregel binnen de bevoegdheid van president Trump.

De negen rechters van het hof stemden met vijf tegen vier voor handhaving van het inreisverbod. Volgens de Republikeinse opperrechter John Roberts mag de president op deze manier de immigratie regelen.

Het hof bestaat uit vijf door Republikeinse presidenten benoemde rechters, van wie één door Trump, en vier door Democraten benoemde rechters. Het is voor het eerst dat het Hooggerechtshof een uitspraak doet over het beleid van Trump.

Derde versie

Het verbod is de derde versie van Trumps inreisverbod, dat hij in september presenteerde. Het gaat om het inreisverbod voor mensen uit Iran, Libië, Somalië, Syrië en Jemen en voor bepaalde functionarissen uit Venezuela en Noord-Korea. Eerdere versies werden door federale rechtbanken afgewezen.

In december oordeelde het Hooggerechtshof al dat het verbod door mocht gaan, ook al waren er rechtszaken tegen aangespannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl