Vuilinisophaal in Amsterdam ANP

De Tweede Kamer vindt dat het vuilnis buiten de spits opgehaald moet worden. Ook het schoonmaken van de straat mag niet meer gebeuren als automobilisten massaal naar hun werk gaan. Het schoonmaakwerk leidt volgens de Kamer tot opstoppingen.

Een voorstel van PVV-Kamerlid Van Aalst is door een overgrote meerderheid van VVD, CDA, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, Denk en Forum voor Democratie aangenomen. De SP, 50Plus, de SGP en de Partij voor de Dieren stemden tegen.

Spitstijden

De werktijden van de vuilnisophaaldienst en de straatvegers worden door gemeenten vastgelegd. Van Aalst wil dat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat praten over een plan om schoonmakers niet meer te laten werken in filetijd. De gemiddelde spitsuren zijn van 6.30 uur tot 9.30 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Vervelend

Kamerlid Van Aalst denkt niet dat zijn plan negatieve gevolgen heeft voor de werktijden van de gemeentelijke schoonmakers. Hij stelt voor om hen in minder drukke buurten te laten beginnen.

De PVV-verkeerswoordvoerder heeft gemerkt dat veel mensen in zijn achterban het vervelend vinden om achter een vuilniswagen te zitten als ze naar hun werk moeten. "Als ik mijn kind naar school breng wil ik ook niet vast komen te zitten", aldus Van Aalst. "Met een paar kleine wijzigingen kun je dit voorkomen."

Vakbond FNV is verbaasd dat de Tweede Kamer de vuilnisophalers en straatvegers als een probleem ziet. "De vuilniswagen rijdt al vijftig jaar door de straat en ik heb nog nooit gehoord dat dit grote problemen veroorzaakt", zegt FNV-bestuurder Bert de Haas.

De FNV denkt dat het plan een "pittige aanslag" is op de werktijden van de vuilnismannen en vegers. "Dat betekent nog meer onregelmatige werktijden en dat gaat ook geld kosten", aldus De Haas. Hij denkt niet dat er extra geld bij zal komen.

STER reclame