Granit Xhaka maakt het omstreden gebaar na zijn doelpunt tegen Servië
NOS VoetbalAangepast

Albanezen willen FIFA-boete Zwitsers duo betalen

De Albanese premier Edi Rama heeft zijn landgenoten opgeroepen geld te storten om de boete te betalen die de FIFA heeft opgelegd aan de Zwitserse spelers Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri. De premier heeft daartoe een speciaal bankrekeningnummer geopend onder de naam 'Wees niet bang voor de adelaar'.

Xhaka en Shaqiri, spelers met Kosovaars-Albanese wortels, kregen van de FIFA ieder een boete van 10.000 Zwitserse frank (ruim 8.600 euro) omdat ze vrijdag in de WK-wedstrijd tegen Servië (2-1) hun doelpunten vierden door met de handen een dubbele adelaar uit te beelden. Het gebaar is al een paar jaar gemeengoed onder etnisch-Albanese spelers. De dubbele adelaar staat op de Albanese vlag.

Tegenstander Servië, dat de onafhankelijkheid van de voormalige Servische provincie Kosovo niet erkent, sprak van een provocatie. De FIFA beoordeelde de actie als 'onsportief gedrag' en besloot tot een geldboete.

Kosovaarse Zwitsers provoceren met Albanese adelaar

Premier Rama spreekt op zijn Facebook-pagina over "een absurde boete" van de FIFA. Het rekeningnummer noemt hij "een gebaar van dankbaarheid voor twee sportmannen die miljoenen Albanezen vreugde hebben bezorgd".

Ook de burgemeester van Tirana heeft kritiek geuit op de straf van de FIFA. "Het teken van de adelaar is - net als een high five of een duim omhoog - een manier om iets te vieren onder Albanezen, het land van de adelaars", schrijft burgemeester Erion Veliaj op Twitter.

De burgemeester heeft daarbij een foto gevoegd van Rita Ora, een Britse zangeres met Kosovaars-Albanese wortels, die samen met Veliaj hetzelfde gebaar maakt.

Een Kosovaarse inwoner van New York is een crowdfundingsactie gestart om de boete van de Zwitsers te betalen. Hij heeft inmiddels ruim 16.000 euro van de benodigde 21.500 euro binnengehaald. Naast Xhaka en Shaqiri kreeg ook de Zwitserse aanvoerder Stephan Lichtsteiner een boete van 4.300 euro omdat hij zich solidair had getoond.

De verhoudingen tussen enerzijds Albanië en Kosovo en anderzijds Servië zijn sinds de oorlog van eind jaren negentig nog altijd zeer gespannen. In 2014 liep een EK-kwalificatieduel tussen Servië en Albanië compleet uit de hand toen boven het voetbalveld een drone verscheen met daaraan een vlag van Groot-Albanië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl