Potvis ligt nog steeds voor Den Helder, toestand niet verbeterd

De potvis voor de kust van Den Helder ligt nog ongeveer op dezelfde plek. Dat heeft de Kustwacht vanochtend met een patrouillevliegtuig vastgesteld. Stichting SOS dolfijn houdt er rekening mee dat het dier gaat stranden.

Gisteren kwamen bij de kustwacht in Den Helder verschillende meldingen van voorbijvarende schepen binnen over het verzwakte dier. De toestand van het dier is zorgwekkend, zegt Edwin Granneman van de kustwacht in het NOS Radio 1 Journaal.

Kijk hier naar gisteren gemaakte beelden van de potvis:

'Een potvis hoort niet in de Noordzee'

De potvis is verzwakt en zijn verblijf in de Noordzee maakt dat er niet beter op; de zee is relatief ondiep en er is weinig voedsel beschikbaar.

Volgens Granneman gaat het om een volwassen exemplaar van tussen de 30.000 en 50.000 kilo en zo'n 15 tot 20 meter lang.

Zolang het dier in de Noordzee ronddobbert is het walvisprotocol van kracht. Dat betekent dat de kustwacht de potvis monitort en de scheepvaart informeert als ze te dichtbij komen, zodat ze er niet tegenaan botsen.

Extra stress

Volgens SOS dolfijn is terugduwen in zee geen optie. "Dan zou het dier waarschijnlijk verderop blijven liggen." Ook het dier van zijn plek wegjagen heeft weinig zin. "Dat zal het dier niet helpen bij het terugvinden van zijn oorspronkelijke route en alleen extra stress veroorzaken."

Vanaf strand Huisduinen, bij de vuurtoren van Den Helder, proberen mensen de potvis te spotten. Onder hen zijn leden van zwemvereniging Marsdiep. Ze zwemmen hier iedere ochtend en maken zich geen zorgen dat ze tijdens het zwemmen de potvis zullen tegenkomen. "Hij is geen lid, dus hij mag hier niet binnen de touwen komen", zegt een van de zwemmers.

"Het is natuurlijk heel triest dat als hij van koers is geraakt, het hier af moet leggen", zegt een man die hier al 30 jaar windsurft. "Het is voor hem alsof hij in een badkuip liggen."

Het is niet de eerste keer dat hier een potvis strandt, herinnert een ander zich. "Toen lag hij daar op de dijk en toen is hij helemaal ontleed, met alle stank van dien. Dat was heftig, echt heel erg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl