Marokko geeft eervolle zege op Spanje op valreep uit handen

Marokko heeft het WK afgesloten met een 2-2 gelijkspel tegen Spanje. De winst voor de Marokkanen was heel dichtbij, maar in de laatste minuut maakten de Spanjaarden nog gelijk. Spanje dringt als groepswinnaar door naar de achtste finales van het WK en ontmoet daarin gastland Rusland als tegenstander.

Jagend op de groepswinst (waardoor Uruguay zou worden vermeden), speelde Spanje vol op de overwinning. Dat voorkwam niet dat Marokko de score opende. Na geklungel tussen Sergio Ramos en Andrés Iniesta lag voor Khalid Boutaïb de weg naar het Spaanse doel open.

De spits profiteerde optimaal van de Spaanse fout en schoof de bal tussen de benen van David De Gea door. Marokko kreeg vervolgens echter geen greep op de Spaanse aanvallen en na een mooie combinatie tussen Diego Costa, Iniesta en Isco maakte laatstgenoemde gelijk.

Een Spaanse voorsprong hing in de lucht, maar Boutaïb kreeg door de gatenkaas in de Spaanse defensie toch weer de kans de Marokkanen op voorsprong te zetten. Oog in oog met De Gea mikte hij echter op de borst van de doelman.

Met Iniesta als uitblinker bleven de Spanjaarden na rust de betere ploeg. Toch nam Marokko bijna een voorsprong: een verre pegel van Amrabat eindigde op de kruising. Aan de andere kant haalde Romain Saïss een kopbal van Isco van de lijn.

Marokko hield de Spaanse aanvallers wel iets beter in bedwang, daarbij loerend op de counter. Die kwamen er niet en het was toch weer wachten op een goal van Spanje.

Maar volledig onverwacht sloeg Marokko toe. Uit een corner scoorde Youssef En-Nesyri met een machtige kopbal. Spanje ging op zoek naar de gelijkmaker. Dat gebeurde nu zonder veel overleg en Marokko leek niet meer in grote problemen te komen.

Leek, want in blessuretijd maakte Iago Aspas met een technische bal achter het standbeen langs toch gelijk. De treffer werd in eerste instantie afgekeurd, maar de videoscheidsrechter oordeelde anders: geldig doelpunt.