Samenvatting: Iran-Portugal Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Portugal heeft zich na een 1-1 gelijkspel tegen Iran gekwalificeerd voor de achtste finales van het WK. De Iraniërs, met AZ-speler Alireza Jahanbakhsh, zijn uitgeschakeld.

De Europees kampioen eindigt in poule B als tweede achter Spanje, dat in de slotfase een punt pakte tegen Marokko.

Portugal neemt het in de achtste finales op tegen Uruguay. Spanje treft gastland Rusland.

Cristiano Ronaldo, dit toernooi al viermaal trefzeker, zette de aanvallende intenties van de Portugezen met een knal al vroeg kracht bij. João Mário profiteerde daarna bijna van een misverstand in de defensie van Iran, maar schoot van zestien meter over.

Iran hield daarna goed stand en kwam er zelf een aantal keer gevaarlijk uit. Een doelpuntloze ruststand leek in de maak, tot Ricardo Quaresma op weergaloze wijze toesloeg.

De buitenspeler draaide met de buitenkant van de voet, zijn handelsmerk, de bal in de kruising vanaf de rand van het strafschopgebied.

Portugal leek na de rust het duel snel te beslissen. Ronaldo ging neer na een duel met Saeid Ezatolahi en kreeg na het raadplegen van de videoscheidsrechter een strafschop. De matige penalty van de Portugees topscorer (85 treffers) werd echter gestopt door Alireza Beiranvand.

Iran had een overwinning nodig om bij de vijfde WK-deelname voor het eerst de groepsfase te overleven en trok alle registers open. De beste kans was voor Saman Ghoddos; hij zag zijn droge schot naast gaan.

Vlak daarna kreeg Ronaldo, nadat de beelden waren bestudeerd, geel na een tikje aan Morteza Pouraliganji.

In de slotfase kreeg Iran een penalty na hands van de Portugees Cédric Soares. Karim Ansarifard faalde niet en liet de Iraanse harten weer sneller kloppen.

In de slotminuut kreeg Iran dé kans op de 2-1 en daarmee een ticket voor de achtste finales. Mehdi Taremi schoot echter uit kansrijke positie in het zijnet en barstte na het laatste fluitsignaal in tranen uit.

Eindstand groep B

1. Spanje 3-5 (6-5)
2. Portugal 3-5 (5-4)
3. Iran 3-4 (2-2)
4. Marokko 3-1 (2-4)
Statistieken Iran - Portugal

STER reclame