NOS VoetbalAangepast

Gepromoveerd Fortuna wil af van Limburgse bescheidenheid

Voor het eerst in zestien jaar start Fortuna Sittard de voorbereiding weer als eredivisionist. Maar van Limburgse bescheidenheid wil coach René Eijer niets weten. "Als je kunt profiteren van clubs die je onderschatten, kun je misschien een stapje hoger zetten dan alleen lijfsbehoud."

Fortuna hoopt dat de rest van de eredivisie hen onderschat

"Pfff, welkom in de eredivisie", verzucht de perschef van Fortuna. Hij is druk in de weer alles in goede banen te leiden tijdens de eerste training, waar maandagmorgen zo'n 250 supporters op af zijn gekomen en hun steun laten blijken met vuurwerk. En dat terwijl de zomervakantie nog niet is begonnen.

Alles lijkt anders in Sittard, zo ook de man die voor de groep staat. De veelzijdige René Eijer is aangesteld om de rentree in de eredivisie in goede banen te leiden en als mentor te fungeren voor Kevin Hofland, die de cursus coach betaald voetbal nog moet volgen. En met Eijer heeft de club een ambitieuze trainer in huis gehaald.

'Limburgse bescheidenheid eruit halen'

"Limburg staat bekend om vrij bescheiden mensen, dat wil ik er wel een beetje uithalen", vertelt Eijer op zijn eerste officiële werkdag. Hij hoopt verder dat andere clubs zich zullen verslikken in de krachten van Fortuna. "Clubs onderschatten je, de meeste spelers kennen ze niet. Als je daarvan kan profiteren, kun je misschien een stapje hoger zetten dan alleen lijfsbehoud."

Fortuna Sittard viert de promotie naar de eredivisie

Eijer weet waar hij het over heeft. Als middenvelder van het gepromoveerde Vitesse steeg hij met de club uit Arnhem tot grote hoogten in het seizoen 1989/1990. Vitesse werd vierde, behaalde Europees voetbal en speelde de bekerfinale, die met 1-0 werd verloren van PSV.

Hoewel de ambities groot zijn, geeft het natuurlijk geen garantie voor een soortgelijk seizoen met Fortuna. Bovendien zit het hoofd van Eijer nog vol met vragen die komen kijken bij een terugkeer op het hoogste niveau.

Volle Kuip

"Voor de meeste jonge jongens is het een stap hoger. Hoe houden zij zich daaronder? Hoe reageren ze als ze in een volle Kuip komen?", vraagt Eijer zichzelf af. "Dat is puur afwachten. Er komen dit seizoen meer dingen om de hoek kijken dan alleen voetbal."

Het weerhoudt Eijer echter niet zijn ambitieuze plannen aan te passen: "Ambities moet je altijd hebben..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl