Een vrouw bij een van de muurschilderingen in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Parijs in de ban van 'Banksy-tekeningen'

Parijs is in de ban van verschillende graffiti-tekeningen die in de stad zijn aangetroffen. Op verschillende muren zijn in een paar dagen tijd zeven werken aangetroffen die worden toegeschreven aan de bekende Britse graffiti-artiest Banksy.

Op een muur in het noorden van Parijs is bijvoorbeeld een tekening te zien van een meisje dat roze bloemen over een swastika sprayt. Bij die plaats was tot een paar maanden geleden nog een enorm opvangcentrum voor vluchtelingen. Het werk zou gemaakt zijn ter gelegenheid van de Wereldvluchtelingendag, melden Franse media.

Napoleon

In het centrum dook een werk op van een man die een bot geeft aan een hond met een geamputeerde poot. Achter zich houdt de man een zaag. De verklaring daarvan volgens de Franse media: het lijden van mensen veroorzaakt door het winstbejag van grote bedrijven. De mensen wordt letterlijk 'de poten afgezaagd' voor voedsel.

Aan de rand van Parijs tekende de straatkunstenaar een groot schilderij van Napoleon op een paard, gehuld in een rode cape. Het is een werk dat geïnspireerd lijkt op een schilderij van Jacques-Louis David uit 1801, met de titel 'Bonaparte Franchissant Le Grand St. Bernard'. Mogelijk verwijst dat volgens Franse media naar het boerkaverbod, dat in 2010 in Frankrijk werd geïntroduceerd. En zo zijn er nog vier andere werken, die aan Banksy worden toegeschreven.

Een van de andere tekeningen in Parijs

Het is niet voor de eerste keer dat de bekende artiest zich in Frankrijk laat zien. Eind 2015 had hij zijn sporen al laten zien bij de 'jungle van Calais', waar duizenden vluchtelingen verbleven. Hij maakte toen onder meer een afbeelding van Apple-oprichter Steve Jobs, die hij als vluchteling afbeeldde. De biologische vader van Jobs is Syrische afkomst. Jobs droeg op de tekening een Apple-computer en een tas over de schouders.

Met de tekening wilde hij een statement maken. "Men wil ons laten geloven dat migratie de middelen van een land uitput, maar Jobs was een zoon van een migrant", zei hij destijds volgens de BBC.

Zelfde stijl

Het is niet bevestigd dat Banksy ook daadwerkelijk achter de tekeningen zit, omdat hij geen handtekening zet onder zijn muurschilderingen. Maar deskundigen zijn het er in Franse media over eens: de kleuren, de manier van tekenen en symbolen lijken wel heel erg op de stijl die Banksy altijd gebruikt.

Banksy is een kritische kunstenaar. Wie Banksy precies is is nog nooit opgehelderd. Wetenschappers deden in 2016 een poging om zijn identiteit op wetenschappelijke wijze te achterhalen en stelden dat Banksy een pseudoniem is voor 'Robin Gunningham'. Die lezing is nooit door hemzelf bevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl