NOS NieuwsAangepast

Rellen in Teheran bij protest tegen prijsstijgingen

In de Iraanse hoofdstad Teheran hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen prijsstijgingen en de dalende koers van de rial, de nationale munt. Winkeliers van de historische Grote Bazaar deden ook mee, volgens het staatspersbureau ISNA nadat de demonstranten hen hadden gedwongen om hun winkels te sluiten.

De demonstranten trokken daarna naar het parlement. Het kwam tot botsingen met de politie, die traangas inzette.

Inmiddels is de rust teruggekeerd, maar het kan vanavond opnieuw onrustig worden als Iran de WK-wedstrijd tegen Portugal verliest, zei correspondent Thomas Erdbrink op NPO Radio 1 bij Nieuws en Co. "Want het borrelt in Iran, er kan altijd iets gebeuren."

Bekijk hieronder beelden van de demonstratie in Teheran:

Demonstranten de straat op in Teheran

De Iraanse economie doet het al jaren heel slecht, maar de afgelopen weken is de koers van de rial "van een skihelling naar beneden gegaan", zei Erdbrink. Alle goederen die uit het buitenland moeten komen, worden daardoor duurder en dat werkt door in de hele economie.

Op de zwarte markt is de koers van de rial ten opzichte van de dollar ver weggezakt. In december was een dollar nog bijna 43.000 rial waard, nu is dat 90.000 rial.

Daar komt nog bij dat president Trump vorige maand heeft aangekondigd dat Iran weer harde economische sancties kan verwachten, nu Trump het atoomakkoord met Iran heeft opgezegd. Internationale bedrijven trekken zich daarom terug uit dat land.

Rond de jaarwisseling kwam het in meer dan zeventig Iraanse steden tot onlusten, uit onvrede over de economie en het streng islamitische bewind. Zeker 25 mensen kwamen daarbij om, volgens sommige bronnen werden bijna 5000 mensen opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl