Moreno Hofland
NOS Wielrennen

Nederland tóch met mannenploeg naar EK wielrennen

Er zullen toch wielrenners in het oranje strijden om de Europese titel in Glasgow. Die deelname stond even op losse schroeven omdat bondscoach Thorwald Veneberg vanwege de volle wielerkalender moeite had om een representatief team te formeren voor de wegwedstrijd.

Met Moreno Hofland (Lotto-Soudal), Koen de Kort (Trek-Segafredo), Sebastian Langeveld (Education First-Drapac), Maurits Lammertink (Katusha), Pieter Weening en Oscar Riesebeek (beiden Roompot-Nederlandse Loterij) denkt Veneberg alsnog een gooi te kunnen doen naar de titel.

"We reizen af met een selectie die de wedstrijd hard kan maken", aldus Veneberg. "Er zijn renners die goed kunnen aanvallen en kans maken op een goede klassering wanneer er een groep wegblijft. Als het een sprint wordt, hebben we met Hofland, de nummer drie van vorig jaar, een renner in huis die voor het podium meedoet."

Nieuw fenomeen

De Europese titelstrijd is een relatief nieuw fenomeen in het wielrennen. Later zal Veneberg nog twee renners aanwijzen voor de wegwedstrijd in Schotland op zondag 12 augustus.

Van 1995 tot 2015 streden de beloften om de Europese titel bij de mannen. In Glasgow wordt pas voor de derde keer door de eliterenners om de witte trui met blauwe baan gestreden.

Peter Sagan was in 2016 de eerste winnaar, Alexander Kristoff was vorig jaar de beste. Hofland sprintte achter de Noor naar het brons.

Van Emden op tijdrit

Vier dagen eerder zal Jos van Emden (Lotto-Jumbo) de Nederlandse eer hoog houden op de individuele tijdrit van 45 kilometer. De Belg Victor Campenaerts is titelverdediger.

De vrouwenselectie wordt na het NK, komend weekeinde op de Brabantse Wal, bekendgemaakt. De afgelopen twee edities gingen alle Europese titels bij de vrouwen naar Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl