Sebastian Vettel Getty Images

De Grand Prix van Frankrijk duurde iets meer dan anderhalf uur, maar de gebeurtenissen in de eerste bocht zorgden voor de meeste stof tot napraten. Valtteri Bottas werd het slachtoffer van een remfout van Sebastian Vettel. Max Verstappen profiteerde en hield zijn cadeau gekregen tweede plaats tot het einde van de race vast.

"Verstappen reed een fantastische race, maar het was eigenlijk schandalig wat Vettel deed", zegt voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers. "Moet je kijken wat voor slagveld hij heeft aangericht. Hij heeft voor verschillende coureurs de race verpest."

Grote fout

Wat gebeurde er precies? "Vettel remde te vroeg voor de eerste bocht", legt Lammers uit. "Hij laat de rem dan los en knalt daarbij tegen Bottas aan. Dat is gewoon een grote fout."

Samenvatting: Grand Prix van Frankrijk Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bottas hield een lekke band over aan de aanrijding. Vettel zelf moest een nieuwe neus halen en kreeg een tijdstraf van vijf seconden. "Dat slaat echt nergens op", aldus Lammers over de in zijn ogen veel te milde sanctie.

Vettel eindigde ondanks zijn straf zelfs nog twee plaatsen voor Bottas, die zich net als de Duitser vanuit de achterhoede zich een weg had moeten banen.

Niki Lauda, adviseur van Mercedes, begrijpt ook niet waarom Vettel zo'n lage straf kreeg. "Ik denk dat we op plaats één en twee hadden kunnen eindigen. Vijf seconden voor zo'n grote fout, daar begrijp ik niks van. Het is echt te weinig."

Nog twee man de dupe

Ook Hamilton had een zwaardere straf verwacht. "Iemand verpest je race en krijgt alleen een tik op de vingers. Hij had niet voor Bottas moeten kunnen finishen."

Bottas spint in de eerste bocht EPA

Volgens Lammers was niet alleen Bottas de dupe van Vettels fout. "Pierre Gasly en Esteban Ocon vallen een paar bochten later uit. Indirect komt dat ook door de chaos die Vettel veroorzaakt heeft. Hij heeft dus zeker drie coureurs verschrikkelijk benadeeld."

Tijdens de persconferentie greep Verstappen, tot hilariteit van Hamilton, de fout van Vettel aan om de journalisten de maat te nemen. Hij kreeg begin dit jaar naar zijn mening te veel kritische vragen over zijn rijstijl na meerdere fouten.

Rijstijl veranderen

"De volgende keer dat jullie Sebastian zien, moet je hem vragen zijn rijstijl te veranderen. Het is onacceptabel. Tenminste, dat zeiden ze tegen mij, dus dat moet nu ook gebeuren", grapte hij. "Sebastian moet natuurlijk niets veranderen, ervan leren en gewoon doorgaan. Dat is mijn advies aan iedereen in deze zaal."

Gevraagd naar een reactie op Verstappens commentaar, weigerde Vettel toe te happen. "Ik ben hier te oud voor", zei de Duitser met een lach.

Hij was zich ook van geen kwaad bewust. "Ik had een hele goede start, maar daarna kon ik nergens heen. Het was dringen. Ik zat heel dicht bij Lewis en Valtteri probeerde, onder druk van Max, zijn positie terug te winnen. Toen had ik ineens geen grip meer. Er was niet veel dat ik anders had kunnen doen."

Max Verstappen met de champagne in Frankrijk Getty

Vettel begon de dag als leider in de WK-stand, maar zijn voorsprong van één punt is veranderd in een achterstand van veertien punten op Hamilton. "Helemaal zijn eigen schuld", benadrukt Lammers. "Maar het seizoen is nog lang en er zijn nog veel punten te vergeven."

"Toch vond ik Mercedes wel zo sterk, dat ik denk dat zij de komende races het voordeel zullen houden." De Mercedes-motor heeft voor de GP van Frankrijk een update gekregen waardoor Hamilton en Bottas net iets meer vermogen hebben.

STER reclame