Bouba Kane geeft voorlichting in zijn geboorteland
NOS NieuwsAangepast

Senegalese Nederlander tegen oud-landgenoten: 'Kom niet naar Europa'

"Ik heb er een speciaal woord voor bedacht: verwoestende onwetendheid." Dat is waar mensen in Senegal volgens Bouba Kane mee kampen. De Senegalese Nederlander kwam in 2000 op 30-jarige leeftijd naar Nederland en probeert die onwetendheid nu te bestrijden in zijn geboorteland.

Met een beamer en foto's trekt Kane van dorp naar dorp om mensen te waarschuwen voor de gevaren van een tocht naar Europa. Hij gaat zo'n drie keer per jaar van zijn eigen geld naar Senegal.

Kane wijst in zijn presentatie naast de fysieke gevaren ook op een mentaal gevaar: "Mensen in Afrika denken dat ze het in Europa gaan maken. Maar als je geen talen spreekt, geen opleiding hebt en niets van Europa weet, heb je er geen toekomst."

In deze video vertelt Kane over zijn ideeën.

De verwoestende ontwetendheid: zonder iets van Afrika naar Europa

Ibrahim Salama maakte zo'n tocht. Hij komt uit Sudan en is met een boot vanuit Libië overgestoken naar Italië. "Met heel veel moeite is dat gelukt. Je weet niet waar een mensensmokkelaar je naartoe brengt. Het kost geld en het is gevaarlijk."

Bij de migratietop in Brussel werd vanavond gesproken over opvang in kampen in de regio. Europese landen willen voorkomen dat de migranten op de boot stappen. Maar dat is geen oplossing, waarschuwt Kane.

"Dan trekken ze alsnog door de woestijn naar een kamp en lopen ze ook gevaar. Donkere Afrikanen worden in Libië gebruikt als slaaf." De mensenhandelaren beginnen al in het land van herkomst en daar moet volgens Kane worden gezocht naar een oplossing. "Daar moet Europa investeren om een betere toekomst te creëren. Door onderwijs en administratie als geboorteaktes te verzorgen."

Oost west, thuis best, vindt Salama. "Iedereen wil graag bij de familie blijven, niemand maakt die reis voor niets. We moeten ons de vraag stellen waarom mensen deze kant op komen. Er moet worden gepraat met migranten over wat ze nodig hebben. Want mensen willen graag weer terug als het daar weer beter is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl