Zweed Durmaz na racisme en doodsbedreigingen: wie doet zoiets?

Zweeds international Jimmy Durmaz is na zijn zwakke invalbeurt tegen Duitsland (2-1 verlies) racistisch bejegend en met de dood bedreigd op social media. Voorafgaand aan de training van zondag legde hij een verklaring af, met de voltallige Zweedse selectie en staf achter hem.

"Kritiek hoort bij mijn vak, maar er is een grens en die is gisteren overschreden", zei de 29-jarige buitenspeler. "Wanneer je me een Arabische duivel noemt, een terrorist, Taliban, dan ga je ver over de grens. En nog erger: wanneer je mijn familie en kinderen bedreigt. Wie doet zoiets? Dat is volstrekt onacceptabel."

'Racisten maken mijn trots niet kapot'

Durmaz kwam zaterdag in de 74ste minuut in de ploeg voor Viktor Claesson, verloor al zijn persoonlijke duels en maakte in blessuretijd de overtreding die leidde tot de vrije trap en de winnende goal van Toni Kroos. Daarna moest hij het ontgelden op zijn Instagram-account en andere social media.

De 29-jarige Durmaz werd in het Zweedse Örebro geboren. Zijn ouders zijn van Aramese afkomst, een bevolkingsgroep in met name Syrië, Irak en Libanon die vanwege het christelijke geloof generaties lang te maken hebben gekregen met sektarisch geweld.

Om die reden emigreerden de ouders van Durmaz al voor zijn geboorte vanuit Turkije naar Zweden.

"Ik ben Zweeds en trots om voor het Zweedse team te spelen", zei Durmaz. "Ik zal racisten nooit die trots kapot laten maken."

Steun

"Ik wil iedereen bedanken die mij heeft gesteund en z'n liefde heeft getoond", gaat Durmaz verder in zijn verklaring. "Dat betekent heel veel voor me. Bedankt en blijf Zweden steunen. We hebben jullie nodig."

Durmaz kreeg steun van al zijn teamgenoten en ook van bondscoach Janne Andersson. "We staan voor 100 procent achter de verklaring van Jimmy", zei de bondscoach. "En nu zeggen we er niets meer over. We concentreren ons nu op de volgende wedstrijd."

Woensdag sluiten de Zweden, die het WK begonnen met een 1-0 zege op Zuid-Korea, de strijd in groep F af met een duel met koploper Mexico."

STER reclame