Dongfeng en Brouwer winnen de Volvo Ocean Race Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het is Team Brunel niet gelukt om voor eigen publiek de Volvo Ocean Race te winnen. De Nederlandse boot van schipper Bouwe Bekking kwam snelheid tekort in het razend spannende laatste stuk richting de finish in Scheveningen en sloot de slotetappe als vierde af.

Het Chinese Dongfeng won de etappe voor Team AkzoNobel en Mapfre en legde meteen ook beslag op de eindzege. Daardoor mag Carolijn Brouwer zich samen met teamgenotes Marie Riou en Justine Mettraux tot de eerste vrouwelijke winnaars van de Ocean Race rekenen.

Carolijn Brouwer zwaait met de Nederlandse vlag ANP

"Als eerste vrouw de Ocean Race winnen. Ja, dat is een droom die uitkomt. Het is mijn ultieme doel", zei de 44-jarige Brouwer eerder deze maand. Ze werd al eens wereldkampioene in de Laser Radial (1993) en de Europe (1996, 1998) en in 1998 uitgeroepen tot beste zeilster van de wereld.

Andere koers

Dongfeng, van de Franse schipper Charles Caudrelier, besliste de wedstrijd in zijn voordeel door in de slotfase van de elfde en laatste etappe (Göteborg-Den Haag) een andere koers te varen dan Mapfre en Brunel, de enige concurrenten voor de eindzege.

Caudrelier besloot ten noorden van Nederland langs de Wadden te varen. Brunel en AkzoNobel (van Simeon Tienpont) kozen voor een westelijke koers en Mapfre (van Xabier Fernández) volgde.

De keus van de Nederlandse boten leek de beste. Brunel nam zondagochtend zelfs de leiding over van AkzoNobel, maar in de middag pakte Mapfre de koppositie. De route van Dongfeng bleek toch beter, want met Den Haag in zicht nestelde de Chinese boot zich aan kop.

Dongfeng en Carolijn Brouwer ontvangen de trofee van de Volvo Ocean Race ANP

Voor Bekking zijn de druiven zuur. Hij deed voor de achtste keer mee aan de zeilrace en was nog nooit zo dicht bij de winst als nu. De laatste Nederlandse zege was de ABN Amro I in 2006. Daarvoor won Conny van Rietschoten in 1978 en in 1982 met zijn 'Flyers'.

80.000 kilometer

Met Dongfeng zette Brouwer van alle zeven boten de meest constante reeks neer in de tocht over ruim 80.000 kilometer, die vorig jaar op 22 oktober in Alicante begon en waarbij een dode viel.

Het Chinese jacht ging uitgerekend in Den Haag voor de eerste keer winnend over de finish. Team Brunel stond halverwege zesde, maar eindigde uiteindelijk op de derde plaats.

STER reclame