Gezonde spanning, verrekijkers en wijn bij eindstreep Volvo Ocean Race

Aangepast
NOS/Niek Froma

"Even kijken, hoe staat het?" Een dikke trui, een stevige jas en de smartphone met de laatste stand in de hand. Deze vrouw is helemaal klaar voor de finish van de Volvo Ocean Race, later vanmiddag in Scheveningen.

"Je wordt helemaal gek als je die tracker gaat volgen", zegt ze. Via een app is te zien waar de zeilboten zich bevinden, zo vlak voor de climax van een maandenlange race om de wereld. "Dan ligt de ene weer voor en dan de andere. Ze moeten zo voor de wind deze kant op en ze kunnen elkaar nog de wind uit de zeilen halen. Het zijn spannende dingen die we hier gaan meemaken."

Deze mensen staan op de kade te wachten.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Zo bijzonder dat het na negen maanden racen nog zo spannend is'

De vrouw is niet de enige die in spanning op de finish van de zeilrace wacht. Er worden vandaag tienduizenden bezoekers verwacht in Scheveningen. Voor zeilliefhebbers, dagjesmensen of andere belangstellenden is een groot wedstrijddorp ingericht. Daar wordt vooruitgeblikt, wijn gedronken en geflaneerd.

De spanning is aan de waterkant te vinden. Daar staan mensen met verrekijkers in de verte te turen. "Ik denk nog een half uurtje", schat een man met een verrekijker. "Ze zijn nu bij IJmuiden", ziet hij op zijn smartphone. "Heel bijzonder dat dit vlak voor onze neus gaat gebeuren. Ik wilde er vroeg bij zijn."

1/6 NOS/Niek Froma
2/6 NOS/Niek Froma
3/6 NOS/Niek Froma
4/6 NOS/Niek Froma
5/6 NOS/Niek Froma
6/6 NOS/Niek Froma

De finishlijn ligt op zichtafstand van de kust. Het strand is daarom de beste plek om de ontknoping te zien. Een havenhoofd werd afgesloten omdat het er te druk werd. Op het strand is nog meer dan voldoende ruimte. 150 schepen hebben een vergunning gekregen om met bezoekers naar de finish te varen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hoe werkt de Volvo Ocean Race?

STER Reclame