NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 24/6: drukte in Scheveningen en Saudische vrouwen mogen autorijden

Goedemorgen! Scheveningen is helemaal klaar voor de finish van de Volvo Ocean Race en in Turkije wordt gestemd voor een nieuw parlement en een nieuwe president.

Ook vandaag weer veel wolken met slechts een enkele bui. Wel wordt het op veel plaatsen iets warmer dan vandaag. Na het weekend gaat de zon vaker schijnen.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Bijna 60 miljoen Turken mogen vandaag stemmen voor een president en een parlement. De verkiezingen waren gepland voor november volgend jaar, maar president Erdogan heeft ze vervroegd. Hij wil de invoering van het presidentiële systeem versnellen dat hem meer macht geeft. De oppositie lijkt niet geheel kansloos tegen Erdogan en zijn AK-partij, die al vijftien jaar regeren. Als geen van de presidentskandidaten vandaag een meerderheid haalt, volgt over twee weken een nieuwe ronde.
  • De Volvo Ocean Race finisht vanmiddag in Scheveningen. Komt er een Nederlandse boot als eerste over de finish? We leggen in deze video uit hoe de Volvo Ocean Race werkt:
Hoe werkt de Volvo Ocean Race?
  • In Brussel komen de Europese regeringsleiders bijeen voor een informeel overleg over migratie en asielzaken.
  • Vanaf vandaag mogen vrouwen in Saudi-Arabië autorijden. Het rijverbod werd om middernacht opgeheven en vrouwen kropen meteen achter het stuur. Het streng-islamitische land was het laatste ter wereld waar vrouwen niet zelfstandig mochten rijden.
  • En natuurlijk wordt er weer gevoetbald in Rusland, onder meer Engeland komt in actie:
De wedstrijden van zondag 24 juni

Wat heb je gemist?

In de Europese Unie moeten gesloten opvangcentra voor migranten komen. Dat is de kern van een nieuw voorstel waarmee de Franse president Macron en de Spaanse premier Sánchez vanmiddag naar de speciale migrantentop in Brussel gaan. In die gesloten complexen horen migranten zo snel mogelijk of ze in de EU mogen blijven. De centra worden betaald met Europees geld. Het voorstel wijkt af van het plan van EU-president Tusk. Die wil migrantencentra buiten de Europese Unie.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

"Hij maakt alles weer goed", schreeuwde de commentator op de Duitse tv toen Toni Kroos diep in blessuretijd de winnende treffer maakte tegen Zweden. Slordig balverlies van Kroos had in de eerste helft het doelpunt van Zweden ingeleid.

Dit was het commentaar bij het winnende doelpunt van de Duitsers gisteren:

"Er is veel kritiek op ons geweest in Duitsland. Veel mensen hadden het vast leuk gevonden als we er uitgevlogen waren, maar dat laten we niet zomaar gebeuren", zei Kroos na de wedstrijd.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl