Betogers in Skopje
NOS NieuwsAangepast

Duizenden Macedoniërs demonstreren tegen nieuwe naam

Enkele duizenden Macedoniërs hebben gisteravond in de hoofdstad Skopje gedemonstreerd tegen de afspraak met Griekenland om de naam Macedonië te veranderen in Noord-Macedonië.

Op spandoeken stonden teksten als "Wij willen onze naam niet opgeven" en "Nooit 'Noord', voor altijd Macedonië". Politici werden uitgemaakt voor verraders. Het protest verliep zonder ongeregeldheden.

Afgelopen week ondertekenden de ministers van Buitenlandse Zaken van Griekenland en Macedonië een akkoord om het land voortaan 'Republiek Noord-Macedonië' te noemen. Er is nog een aantal hordes. Zo moeten de parlementen nog akkoord gaan en komt er in Macedonië een referendum.

Ruzie

De naam Macedonië leidt al jaren tot problemen tussen de twee landen. Macedonië scheidde zich in 1991 af van Joegoslavië. Het noemde zichzelf de Republiek Macedonië, tot ergernis van Griekenland. Dat heeft een regio die Macedonië heet.

Door de ruzie met de Grieken werd Macedonië alleen als lid van de Verenigde Naties toegelaten onder de naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Ook ligt Griekenland al jaren dwars bij de wens van Macedonië om lid te worden van de NAVO en de Europese Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl