Brunel-schipper Bekking vestigt hoop op de nacht

Aangepast
Bouwe Bekking tijdens de Volvo Ocean Race Stefan Coppers/Team Brunel

De Volvo Ocean Race nadert zijn ontknoping. Finishplaats Scheveningen is al helemaal in gereedheid gebracht voor de ontvangst van de zeilschepen op zondag. En als het een beetje meezit, gaat een Nederlandse boot er met de eindzege vandoor.

Dat scenario zit er nog altijd in, maar dan moet Team Brunel nog wel flink aan de bak. Nog drie boten hebben zicht op de hoofdprijs: naast het Nederlandse schip zijn dat het Spaanse Mapfre, dat ook 65 punten heeft verzameld in de afgelopen tien etappes, en het Chinese Dongfeng, dat maar één punt achterstand heeft.

Vooralsnog lijkt de concurrentie Team Brunel de loef af te steken. Mapfre leidt de dans, op korte afstand gevolgd door Dongfeng, terwijl Brunel een aardig gaatje heeft moeten laten vallen. "Dat is gebeurd toen we de boei bij Noorwegen rondden", vertelt Brunel-schipper Douwe Bekking. "De boten voor ons hebben eerder de wind gekregen en die ook langer gehouden."

Onwijs zuur

"Drie mijl achterstand werd toen bijna 25 mijl. Dat was natuurlijk onwijs zuur voor ons. Maar je weet: er kunnen gekke dingen gebeuren. Dus we moeten gewoon blijven vechten. En dat doen we ook."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Brunel-schipper Bekking heeft de hoop nog niet opgegeven
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bekking, die met zijn bemanning inmiddels wel weer dichterbij is gekomen, heeft zijn hoop gevestigd op de nacht. "Er gaat vannacht veel wind komen. Precies zoals we naar de finish in Göteborg voeren", haalt hij de meest recente etappezege in herinnering. "Dat moeten onze omstandigheden zijn. We weten dat we dan sneller zijn dan Dongfeng en Mapfre."

"Het is nog kort natuurlijk. Voor sommigen is dat slecht voor de zenuwen. Maar ik denk dat we gewoon ons eigen ding moeten doen, zo lang mogelijk. En er vertrouwen in houden dat we de twee rode boten nog kunnen inhalen. We hebben de hoop nog niet opgegeven."

STER Reclame