Hamilton op pole in Frankrijk, Verstappen op plaats vier Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Lewis Hamilton gaat zondag vanaf poleposition van start bij de Grand Prix van Frankrijk, die voor het eerst sinds 2008 weer op de Formule 1-kalender staat. Hij reed tijdens de kwalificatie een rondje van 1.30,029 en gaf de concurrentie daarmee het nakijken. Inclusief Valtteri Bottas, zijn teamgenoot bij Mercedes die de tweede tijd noteerde.

Max Verstappen begint de race op Circuit Paul Ricard, dat hij tot dit weekeinde alleen nog maar van de simulator kende, op de vierde startplek. De Red Bull-coureur, die 0,676 langzamer was dan Hamilton, moet klassementsleider Sebastian Vettel (Ferrari) nog voor zich dulden, maar hield teamgenoot Daniel Ricciardo achter zich.

Voor wereldkampioen Hamilton, die in de WK-stand Vettel net voor zich weet, is het zijn 75ste poleposition, waarmee hij zijn eigen record verder heeft aangescherpt. Hij bereikte ook nog een nieuwe mijlpaal: de 33-jarige Brit heeft nu bij 24 verschillende GP's de eerste startplek veroverd en laat daarmee Vettel (23) achter zich.

Regenbui

Eerder op de dag werd de derde en laatste vrije training nog doorkruist door een lange regenbui. Aan het begin van de training was het nog droog, maar al gauw begon het te regenen. Zeven coureurs hadden nog geen tijd neergezet terwijl de baan steeds natter werd.

Verstappen probeerde het nog wel, maar nadat hij even de controle over zijn auto had verloren, keerde hij terug in de pitstraat. Hij behoorde tot de vijf coureurs die geen tijd neerzetten.

Hamilton content

Hamilton toonde zich uiteraard content over zijn derde pole van het seizoen. "Het ging vrij makkelijk", liet hij weten. "Het had nog sneller gekund zelfs, maar ik ben blij met deze 1-2. Het team heeft er hard voor gewerkt."

Vettel was tekortgekomen ten opzichte van beide Mercedessen, maar dat deerde hem nauwelijks. "De laatste poging ging niet goed. Ik wilde te snel en ging daardoor te agressief door de eerste bochten. Daar heb te veel tijd verloren, anders had ik Bottas nog kunnen piepelen, denk ik. Maar morgen komt het goed."

Leclerc indrukwekkend

Beiden waren lovend over het optreden van Charles Leclerc. De 20-jarige Monegask, die dit jaar bij Sauber zijn debuut maakt in de Formule 1, haalde niet alleen voor het eerst op het nippertje Q3, maar wist zich daarin ook nog eens naar de achtste startplek te rijden. "Indrukwekkend", vond Hamilton. "Ik ben blij voor hem. Goed ook voor de sport dat hij zo goed scoort."

"De auto waarmee hij het moet doen, is lang niet goed genoeg", voegde Vettel daaraan toe. "Dat hij dan toch zo'n resultaat neerzet, is echt geweldig."

Uitslag kwalificatie

STER reclame