Het ingestorte pakhuis
NOS Nieuws

Drankprobleem: bourbonpakhuis met 20.000 vaten ingestort

In de Amerikaanse staat Kentucky is een pakhuis met 20.000 vaten bourbon ingestort. Niemand raakte gewond, maar de schade aan het gebouw en de voorraad is groot, en de drank dreigt een rivier in te stromen.

Het pakhuis uit de jaren 40 stortte gisterochtend plotseling in: de helft van het gebouw is gereduceerd tot een bult bourbonvaten en versplinterd hout. Het gedeelte dat nog overeind staat helt vervaarlijk over en kan mogelijk nog instorten. De brandweer houdt daarom iedereen uit de buurt.

Waardoor het gebouw instortte is nog niet duidelijk. Vanwege het verdere instortingsgevaar kon er nog geen onderzoek worden gedaan. Wel is duidelijk dat er kort geleden nog onderhoudswerk werd uitgevoerd aan het pakhuis.

Op luchtbeelden van het magazijn is de schade goed te zien:

Het is ook nog niet duidelijk hoeveel vaten er beschadigd zijn. De brandweer probeert te voorkomen dat de inhoud van lekkende vaten een nabijgelegen rivier bereikt, dat zou fataal zijn voor de visstand. Er zijn greppels gegraven om de drank op te vangen en er is gecontroleerd alcohol afgefakkeld.

Uit tests van het water in de omgeving blijkt dat de voorzorgsmaatregelen vooralsnog voldoende waren, "maar het gaat nog een hele klus worden", verklaarde het hoofd van de rampendienst.

Kentucky staat bekend om zijn bourbon. De Barton 1792 Distillery in Bardstown telt in totaal 29 pakhuizen. De drank wordt daar enkele jaren gerijpt in eikenhouten vaten om op smaak te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl