Politiefoto Salemme
NOS Nieuws

Maffiabaas 'Cadillac Frank' veroordeeld voor oude moord

Een jury heeft de Amerikaanse maffiabaas Francis Salemme (84) schuldig bevonden aan een moord uit 1993. Het proces in de stad Boston was waarschijnlijk een van de laatste over de gloriedagen van de Amerikaanse maffia.

Het slachtoffer was een nachtclubeigenaar die zou getuigen tegen Salemme, bijgenaamd Cadillac Frank. De man werd gewurgd door Salemme's zoon en een huurmoordenaar, terwijl hijzelf toekeek.

De zoon overleed enkele jaren geleden, de inmiddels 63-jarige huurmoordenaar is ook veroordeeld voor moord. Net als Salemme kan hij een levenslange gevangenisstraf tegemoetzien. Beiden zijn van plan in beroep te gaan.

De zaak kwam aan het rollen toen het lichaam van het slachtoffer twee jaar geleden kon worden opgegraven na een tip. Een voormalige vriend van Salemme deed daarna als kroongetuige een boekje open over diens betrokkenheid. Salemme's advocaat stelde dat de man uit was op strafvermindering na een veroordeling tot levenslang voor tien moorden, maar daar ging de jury niet in mee.

Salemme stond in de jaren 90 aan het hoofd van de Cosa Nostra in Boston. Hij leidde de onderwereld in die stad samen met de beruchte maffiabaas James 'Whitey' Bulger, over wie de film Black Mass met Johnny Depp werd gemaakt.

De klassieke maffia heeft tegenwoordig veel minder invloed dan vroeger. Een voormalig aanklager noemt de veroordeling van Salemme daarom ook het einde van een tijdperk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl