NOS NieuwsAangepast

Woede en ongeloof bij ouders en leerlingen vmbo's Maastricht

Woede en ongeloof strijden om de voorrang bij ouders en eindexamenleerlingen van twee vmbo's in Maastricht, die vandaag te horen kregen dat ze geen diploma krijgen; ze hebben niet alle vakken afgerond en hadden daarom geen eindexamen mogen doen.

Bij de meesten is de achterstand zo groot dat ze die voor 1 september niet kunnen wegwerken. Ze kunnen daardoor niet aan een vervolgopleiding of een baan beginnen.

Vanavond werden ze in het congrescentrum het MECC bijgepraat door onder meer de onderwijsinspectie. De bijeenkomst verliep zeer rumoerig.

Teleurstelling en boosheid bij ouders en leerlingen VMBO Maastricht

Nog geen diploma

Een van de gedupeerde leerlingen vertelde de NOS dat hij vorig jaar was gezakt. Dit jaar gebeurde het opnieuw, maar hij hoopte na het herexamen met de baan te kunnen beginnen, die hem was aangeboden.

De ouders van een meisje vertellen dat ze een operatie aan haar schouder tot na het examen hadden uitgesteld, zodat ze dat gewoon kon maken. Ook dat is nu voor niks geweest.

Sommige leerlingen vieren al vakantie in het buitenland en moesten daar vernemen dat ze toch geen diploma krijgen. Anderen schamen zich dat ze de vlag en een boekentas te vroeg hebben gehesen. "Ik dacht het hele schooljaar dat ik alles op orde had. Ik had al een voorlopige cijferlijst en heb met mijn vrienden gevierd dat ik geslaagd was."

In totaal zijn de examens van 354 leerlingen van twee locaties van het samenwerkingsverband VMBO Maastricht ongeldig verklaard.

Zootje

Ouders en kinderen vertellen dat het het hele jaar al een zootje was op hun school. Veel lessen vielen uit, directeuren en leraren kwamen en gingen en soms stonden er ineens inhaallessen gepland. "Ik heb vier of vijf verschillende wiskunde-docenten gehad. Het was een chaos", zegt een leerling.

Op de bijeenkomst vertellen ouders ook dat docenten soms lukraak cijfers toekenden voor examens die niet gemaakt werden.

Het probleem van het niet afronden, deed zich bij alle vakken voor. Toch lijkt het erop dat niemand in de gaten had dat leerlingen zo ver achterliepen dat ze niet aan de centrale examens in mei mee hadden mogen doen. Er zijn uitzonderingen.

"Dat het een grote zooi was, hebben we constant gevoeld, de hele vier jaar dat ze daar gezeten heeft", zegt een vader. "Maar overplaatsen is ook niet zo makkelijk. We waren zo blij dat ze ervan af was. En nou is het nog een doffe ellende."

Meerdere ouders zeggen dat ze al eerder bij de Onderwijsinspectie aan de bel hebben getrokken over de problemen op de school.

Voor het MECC deelde een in onderwijsrecht gespecialiseerd advocatenkantoor briefjes uit, waarin een moeder schrijft dat de ouders zich moeten verenigen en juridische stappen moeten ondernemen. Het ziet ernaar uit dat ze dat gaan doen.

De in onderwijsrecht gespecialiseerde advocaat Wilco Brussee, die elders werkt, zei tegen de NOS dat ouders en leerlingen zeker claims kunnen indienen voor vertragingsschade. De kans dat ze daarin slagen is groot.

We vergeten alleen de regels wel eens.

Loek de Veen, interim-directeur van de school

De interim-directeur van de school, Loek de Veen, spreekt tegenover de regionale omroep L1 tegen dat het een rommeltje is op de vmbo-scholen. "We vergeten alleen de regels wel eens."

Leerlingen reageren boos en teleurgesteld en de interim-directeur De Veen legt uit dat de fouten zijn gemaakt uit betrokkenheid bij die leerlingen.

Geen diploma voor vmbo'ers Maastricht

Alsnog diploma halen

De inspectie en het College voor Toetsen en Examens (CvTE) bekijken of er mogelijkheden zijn om alsnog een diploma te halen. In WhatsApp-groepen van leerlingen gaat rond dat in augustus herexamens worden afgenomen. Maar voor die periode hebben veel scholieren een vakantie geboekt of een bijbaantje geregeld.

Vanavond werden de ouders en leerlingen bijgepraat op een speciale bijeenkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl