OPEC-vergadering van leden en niet-leden in april 2018 AFP
NOS Nieuws Buitenland Economie Aangepast

OPEC eens over verhoging olieproductie

De leden van oliekartel OPEC gaan de totale productie verhogen met maximaal 1 miljoen vaten per dag. Dat hebben ze besloten op een vergadering in Wenen. De ingangsdatum is 1 juli.

Anderhalf jaar geleden werd de oliekraan juist een stukje dichtgedraaid. Hierdoor steeg de prijs van olie, die op dat moment heel laag stond. Er werden sindsdien iedere dag 1,8 miljoen olievaten minder naar boven gehaald, was de afspraak.

Maar de olielanden hebben nog minder olie geproduceerd dan was afgesproken, stelt Suhail al-Mazrouei, hoofd van de OPEC en energieminister van de Emiraten. Hij zegt dat het verschil tussen het afgesproken plafond en de werkelijke productie iets minder dan 1 miljoen vaten is. Daardoor kan de productie nu fors omhoog,

Naar verwachting zal een stijging met 1 miljoen vaten niet worden gehaald. Analisten houden het op 600.000 vaten per dag. Dat komt doordat sommige landen niet in staat zijn de olieproductie op te voeren. Iran kan bijvoorbeeld minder olie verkopen sinds de Amerikaanse president Trump uit het atoomakkoord met het land stapte. Venezuela is politiek instabiel, waardoor het land ook minder olie kan produceren.

De olielanden konden het maar moeilijk eens worden over een productieverhoging. Rusland en Saudi-Arabië waren voor een forse productieverhoging, andere landen voelden daar niets voor.

STER reclame