President Erdogan spreekt zijn aanhangers toe in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

OVSE teleurgesteld over weigering verkiezingswaarnemers door Turkije

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) betreurt dat lidstaat Turkije twee waarnemers weigert bij de verkiezingen van zondag. Turkije denkt dat de Duitse parlementariër Andrej Hunko niet objectief is omdat hij heeft geposeerd met een PKK-vlag.

"We zijn teleurgesteld over deze stap van de Turkse autoriteiten, die een negatieve impact op de internationale waarnemingsmissie zou kunnen hebben", schrijft missieleider Peter Osusky in een reactie.

Landen hebben het recht om mensen toegang te weigeren, maar "waarnemers moeten hun taken kunnen uitvoeren", schrijft Osusky. Turkije is lid van de internationale organisatie en heeft de OVSE formeel uitgenodigd. Het team heeft 330 waarnemers uit de 57 lidstaten. Het merendeel hiervan is professioneel waarnemer en er zitten 69 parlementariërs bij.

Hoe kan men objectiviteit verwachten van een parlementariër die poseert met een PKK-vlag?

Mevlüt Çavuşoğlu, Turkse minister van Buitenlandse Zaken

Van die laatste groep werden er gisteren twee geweigerd. Het Duitse Bondsdaglid Andrej Hunko (Die Linke) zat donderdag al in het vliegtuig in Wenen toen hij te horen kreeg dat hij niet welkom was. Hunko was vorig jaar april in Turkije bij de verkiezing over de grondwetswijziging. Toen had hij kritiek op de "ondemocratische en oneerlijke" voorwaarden bij de verkiezing. Volgens Hunko kan de stap van Turkije "enkel worden verklaard door de toenemende nervositeit voor de verkiezingen".

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu tweette een foto waarop Hunko poseert met een vlag van de PKK, de Koerdische beweging die in Turkije, de VS en Europa op de lijst van terroristische organisaties staat. "Hoe kan men objectiviteit verwachten?", vraagt de minister zich af. De Europese fractie waar Die Linke bij hoort, wil dat de PKK van de Europese lijst wordt gehaald.

De Zweedse parlementariër Jabar Amin van de Milieupartij was gisteren al op de luchthaven van Istanbul, toen hij werd tegengehouden. Volgens de OVSE is hij vervolgens een paar uur vastgehouden. 's Avonds werd hij op een vlucht terug naar Stockholm gezet. De in de Koerdische autonome regio in Irak geboren Amin denkt dat hij het land niet in mocht vanwege zijn zeer kritische uitlatingen over president Erdogan, zei hij tegen de Zweedse nieuwssite SVT. Zo veroordeelde Amin de aanvallen op Afrin.

Ik snap de gevoeligheid gezien de PKK, maar het politieke OVSE-orgaan moet inclusief zijn.

Kati Piri

Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) noemt de stap van Turkije ongekend. "Ik snap de gevoeligheid gezien de terrorismelijst, maar het orgaan moet inclusief zijn en uit allerlei waarnemers bestaan."

OVSE-woordvoerder Nat Parry deelt die mening. "Leden zijn parlementariërs die een mening hebben hebben over allerlei onderwerpen, dat is hun werk. We kunnen niet iedere opmerking die een lid ooit heeft gemaakt over ieder gevoelig onderwerp nagaan, en mensen met een impopulaire mening uitsluiten."

Het is de eerste keer dat waarnemers worden geweigerd om zo'n reden, zegt Parry. Bij de verkiezingen in Italië is een Russische waarnemer geweigerd vanwege de Europese sancties op Russische politici. Parry noemt de Turkse beslissing een "ongewenste afleiding", maar verwacht dat het geen invloed zal hebben op de observatie van de verkiezing. "Het feit dat de parlementariërs geweigerd zijn, zal waarschijnlijk wel onderdeel van de kritiek zijn in het verslag dat we maandag uitbrengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl