NOS NieuwsAangepast

Meer kinderen geconfronteerd met dementie: 'Oma dacht dat het 2012 was'

'Oma dacht laatst dat het 2012 was'

Wat doe je als je opa of oma dementie heeft en opeens dingen begint te vergeten? En bijvoorbeeld heel anders op je reageert dan vroeger? Alzheimer Nederland vindt dat er meer aandacht moet komen voor kinderen die daarmee te maken krijgen.

De oma van Flynn (13) en Dores (11) heeft al jaren alzheimer. Oma Dini ziet er op het eerste gezicht uit als een 'gewone' oma, maar dat is ze door haar ziekte allang niet meer. "Oma dacht laatst dat het 2012 was. Dan denk je: dat klopt helemaal niet", vertelt Dores aan het Jeugdjournaal.

Happy birthday

De twee kleinkinderen vinden het moeilijk dat oma dingen vergeet, al denkt Flynn dat het vervelender is voor oma zelf. "Als je niet weet hoe je eigen kleinkinderen heten, zou dat mij geen fijn gevoel geven", zegt Flynn. Zo ver is het nu nog niet. Maar de kinderen merken wel dat oma vergeetachtiger wordt en dingen niet meer goed weet.

"Met haar verjaardag gingen we voor haar zingen, toen wist ze niet waarom we er waren en voor wie we aan het zingen waren", vertelt Dores. "Toen moesten we haar vertellen dat ze zelf jarig was."

Ik denk dat sommige kinderen het wel zwaar hebben.

Flynn

Oma Dini weet zelf dat ze alzheimer heeft, al vindt ze het moeilijk om het te laten merken wanneer ze iets niet meer weet. "Bijvoorbeeld met het kijken in fotoboeken, dan wijst ze een andere persoon aan en denkt ze dat ze dat zelf was. Dan zegt ze: 'ja, ja, dat wist ik wel'. Maar ze weet waarschijnlijk niet precies of het wel waar is."

Flynn vindt het een goede zaak dat er meer aandacht komt voor kinderen die hetzelfde overkomt. "Ik denk dat sommige kinderen het wel zwaar hebben, dus het is goed dat er ook naar hen wordt gekeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl