Phillip Cocu
NOS VoetbalAangepast

Cocu bij PSV: vijf seizoenen (en een beetje), zes hoofdprijzen

Phillip Cocu heeft al een glansrijke periode als voetballer achter de rug bij PSV (vier landstitels en twee KNVB-bekers) als hij in 2008 als trainer terugkeert bij de club in Eindhoven. Eerst als jeugdtrainer en later als assistent van de coach van het eerste elftal. Uiteindelijk wordt hij zelf de hoofdverantwoordelijke voor de hoofdmacht.

Een overzicht van de afgelopen jaren van Cocu bij PSV, dat hij na de zomer zal inruilen voor het Turkse Fenerbahçe.

2011/2012 (ad-interim): derde plaats, KNVB-beker

Phillip Cocu krijgt op 12 maart 2012 voor het eerst de touwtjes in handen bij het eerste van PSV. De assistent-trainer neemt de honneurs waar na het ontslag van hoofdcoach Fred Rutten, die met PSV van de koppositie is teruggezakt naar een plaats buiten de topdrie.

Met Ernest Faber en Chris van der Weerden aan zijn zijde begint Cocu met een 1-1 tegen Valencia in de Europa League en een 5-1 competitiezege op sc Heerenveen.

Philip Cocu, met rechts assistent Ernest Faber, heeft zijn eerste trofee als trainer binnen

Nog geen maand na zijn aanstelling boekt Cocu zijn eerste succes. PSV, dat de competitie afsluit als nummer drie, verovert de KNVB-beker. De finale in de Rotterdamse Kuip tegen Heracles Almelo wordt met 3-0 gewonnen.

2013/2014: vierde plaats

Per 1 juli 2013 is officieel de baas bij het eerste van PSV. Hij treedt in de voetsporen van Dick Advocaat, die zijn contract in Eindhoven niet wil verlengen.

2013: Cocu wordt gepresenteerd bij PSV

Het wordt ondanks een uitstekende start een moeizaam seizoen. Na de 4-0 overwinning op Ajax in speelronde zeven lost PSV het verrassende PEC Zwolle af als koploper in de eredivisie, maar twee maanden later is de ploeg, na een reeks van zes duels met averij waaronder een 6-2 nederlaag in eigen huis tegen Vitesse, afgegleden naar de tiende plaats.

Eind maart 2014 - PSV staat inmiddels vijfde - doet Cocu een stapje terug. Een tumor in zijn rug moet verwijderd worden. Faber neemt de rest van het seizoen voor zijn rekening en weet op de slotdag van de competitie de voor Europees voetbal noodzakelijke vierde plaats veilig te stellen.

Het schamele aantal van 59 punten dat PSV bijeengesprokkeld heeft, is het laagste voor de club sinds het seizoen 1972/1973 toen er met 53 punten werd geëindigd.

2014/2015: kampioen, Coach van het Jaar

Met een nauwelijks gewijzigde selectie gaat PSV het nieuwe seizoen in. De nieuwkomers Luuk de Jong en Andrés Guardado - in plaats van de verkochte spits Tim Matavz en de gestopte middenvelder Park Ji-sung - ontpoppen zich echter als meer dan welkome aanvullingen: na week twee pakken de Eindhovenaren de leiding in de eredivisie, om die vervolgens niet meer af te staan.

Al na speelronde 31 is de 22ste landstitel binnen voor PSV - en de eerste voor Cocu als trainer - dat doorstoomt naar 88 punten aan het eind van de rit, een clubrecord. De ban is gebroken na zeven jaren zonder kampioenschap.

Cocu is 'zo enorm trots' op zijn spelers

Op Europees niveau vormt de tweede ronde van de Europa League het einstation. Zenit Sint-Peterburg is over twee wedstrijden een maatje te groot. Die uitschakeling staat een verkiezing tot Coach van het Jaar in Nederland niet in de weg.

2015/2016: kampioen, Johan Cruijff Schaal

Opnieuw verzamelt PSV meer dan tachtig punten, 84 om precies te zijn. Normaal gesproken voldoende voor titelprolongatie, maar dit seizoen niet. Zo lijkt het. Als Ajax op de slotdag van de competitie 'gewoon' wint bij nummer zeventien De Graafschap, hebben de Brabanders het nakijken door een minder doelsaldo.

De koploper uit Amsterdam komt in Doetinchem echter niet verder dan 1-1, waardoor PSV na de 3-1 overwinning bij PEC Zwolle alsnog de platte kar op mag.

Cocu werd helemaal gek langs de kant

Ook in de Champions League onderscheiden de mannen van Cocu, die in december zijn contract tussentijds verlengt tot medio 2019, zich op positieve wijze. In zijn eerste wedstrijd op het hoogste Europese niveau loodst de coach zijn ploeg naar een 2-1 overwinning op Manchester United.

Dankzij een 0-0 in Manchester in de laatste groepswedstrijd wordt PSV tweede in de poule en gaat het als eerste Nederlandse club sinds 2006/2007 door naar de achtste finales in de Champions League. Daarin wordt twee keer 0-0 gespeeld tegen (latere finalist) Atlético Madrid, waarna het in de penaltyserie alsnog misgaat.

2016/2017: derde plaats, Johan Cruijff Schaal

In het succesjaar van Feyenoord kabbelt PSV in de competitie tamelijk geruisloos naar de derde plaats in het eindklassement.

En ook in het nationale bekertoernooi - 3-1 nederlaag bij Sparta in de tweede ronde - en Champions League - vierde met twee punten in de pittige poule met Atlético Madrid, Bayern München en FK Rostov - kan het geen potten breken.

2017/2018: kampioen, Coach van het Jaar

Het seizoen begint dramatisch voor Cocu en zijn mannen. Nog voordat de eredivisie van start is gegaan, kunnen de Europese aspiraties van PSV al de vriezer in. In de derde voorronde van de Europa League trekt het Kroatische NK Osijek tot tweemaal toe met 1-0 aan het langste eind.

Cocu komt na die uitschakeling, eigenlijk voor het eerst, serieus ter discussie te staan. Maar dan vooral bij de fans. Technisch directeur Marcel Brands spreekt op het vliegveld in Kroatië direct zijn vertrouwen uit in de trainer.

Cocu: een enorm grote teleurstelling

Na de vooral qua spel ontluisterende 2-0 nederlaag bij sc Heerenveen in de beginfase van de competitie lijkt er ook in de eredivisie geen hoofdrol voor PSV weggelegd te zijn.

Een week later wordt niettemin in Eindhoven met 1-0 gewonnen van landskampioen Feyenoord en weer een speelronde later FC Utrecht op een pijnlijke 7-1 thuisnederlaag getrakteerd.

Vanaf dat moment dendert de Eindhovense brigade schier onstuitbaar door de competitie. Na de 3-0 thuiszege op achtervolger Ajax in speelronde 31 mag Cocu zijn derde titel met PSV bijschrijven. Met nog drie wedstrijden voor de boeg kan de nieuwe kampioen het clubrecord aanscherpen tot 89 punten, maar het seizoen wordt afgesloten met drie remises.

Zoet, Van Ginkel en Hendrix bezorgen Cocu nat pak

Het kan de pret niet drukken. Met zijn drie landstitels met PSV komt Cocu, die voor de tweede keer wordt uitgeroepen tot Coach van het Jaar, op gelijke hoogte met Kees Rijvers. Alleen Guus Hiddink heeft het met zes schalen beter gedaan in Eindhoven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl