Noord- en Zuid-Korea prikken datum voor familiereünies

Aangepast
Noord-Koreaan (74) neemt afscheid van zijn moeder (93) EPA

Een delegatie van Zuid-Koreaanse diplomaten is in Noord-Korea om te praten over familieherenigingen. De landen willen vandaag bepalen waar en wanneer Noord- en Zuid-Koreanen hun bloedverwanten mogen ontmoeten, omhelzen en spreken.

Het is een stap die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in april dit jaar beloofden te nemen om de relatie tussen beide landen te verbeteren. De leiders besloten toen dat de reünies rond 15 augustus moeten plaatsvinden. Vandaag hopen diplomaten een definitieve datum te prikken.

De laatste keer dat de buurlanden gezinnen bij elkaar brachten was in 2015. De grens tussen de aartsvijanden ging aan het einde van de Koreaanse Oorlog in 1953 definitief op slot. Duizenden families werden daardoor uit elkaar gerukt.

Jihye Lee 이지혜
@TheJihyeLee
North Korea's Red Cross representative Pak Yong Il says that Mount Geumgang is a "symbolic place for a reunion of separated families" from the Korean War and that he's "very happy to be sitting face-to-face at the starting point of independent unification" 남북적십자회담
5 maanden geleden

Eisen

In Zuid-Korea bepaalt een loterij welke, inmiddels hoogbejaarde, inwoners in aanmerking komen voor een reünie. Volgens Zuid-Koreaanse deskundigen is aan Noord-Koreaanse zijde van de grens vooral loyaliteit aan het regime doorslaggevend.

Het enige dat nog roet in het eten kan gooien, zijn de eisen van beide landen. Pyongyang stelt mogelijk als voorwaarde dat twaalf restaurantmedewerkers uit Zuid-Korea terugkeren naar Noord-Korea. Op hun beurt zetten de Zuid-Koreanen in op onder meer briefuitwisselingen en de mogelijkheid om elkaars woonplaats te bezoeken voor familieleden. Het is niet bekend hoe Noord-Korea over deze eisen denkt.

Tussen 2000 en 2015 hebben de landen twintig rondes van familiereünies georganiseerd. Sindsdien hebben 20.000 Koreanen hun dierbaren in levende lijve ontmoet.

STER Reclame