Anna van der Breggen en Julian Alaphilippe na de Waalse Pijl 2018
NOS WielrennenAangepast

De UCI wil meer gelijkheid en minder pijnstillers in het peloton

De UCI zet gendergelijkheid hoog op de agenda. Dat is een van de onderdelen in het meerjarenplan van de internationale wielerbond. Zo gaat de UCI het prijzengeld voor mannen en vrouwen gelijktrekken en komen er duidelijke voorschriften voor podiumceremonies. Daarnaast komt er een 'Code of Conduct', die alle medewerkers van vrouwenploegen moeten ondertekenen om intimidatie tegen te gaan.

Volgens wielerverslaggever Gio Lippens kan het plan gezien worden als een soort troonrede van David Lappartient, die sinds september 2017 voorzitter van de UCI is. 'Hij wil hiermee laten zien dat hij in de eerste maanden voortvarend van start is gegaan.'

Gelijke beloning

Tijdens de voorjaarsklassiekers werd duidelijk dat er een groot verschil in prijzengeld is tussen de mannen en de vrouwen. Zo kreeg de winnaar van de Waalse Pijl, Julian Alaphilippe, 16.000 euro terwijl Anna van der Breggen, winnares bij de vrouwen, het moest doen met 1.150 euro.

Volgens Lippens gaat dit niet meteen veranderen door het plan van de UCI. "De bond claimt dat zij over de gehele lijn de prijzengelden gelijk hebben getrokken, maar het gaat echt alleen om de wedstrijden die de UCI zelf organiseert. Zoals het WK of de wereldbekers in de verschillende disciplines."

Verbod op Tramadol

Naast seksegelijkheid is ook de pijnstiller Tramadol een belangrijk onderwerp in het plan van de UCI. Het ziet er naar uit dat de heftige pijnstiller verboden gaat worden. De UCI wil Tramadol op de dopinglijst zetten. Volgens Lippens is dat een goed teken. "Tramadol wordt gebruikt om door de pijngrens heen te gaan. De bijwerkingen zijn duizeligheid, slaperigheid en concentratieverlies. Je kan je wel voorstellen dat het slikken van zo'n middel niet bevorderlijk is voor de veiligheid in het peloton."

Olympische spelen voor fietssporters

Een ander onderwerp uit het 'masterplan' is een omvangrijk wereldkampioenschap in verschillende disciplines. In het pre-olympische jaar, om te beginnen in 2023, zal het nieuwe evenement op de kalender komen. Het zogenoemde 'festival of cycling' zal zeventien tot negentien dagen in één regio in beslag gaan nemen.

De volgende onderdelen zullen op dit 'Super-WK' worden afgewerkt: wielrennen op de weg, mountainbike, baanwielrennen, BMX, Urban Cycling, Para-cycling, Indoor cycling (kunstfietsen, fietsbal) en Gran Fondo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl