Reuters
NOS Nieuws

Instagrams nieuwe videodienst is aanval op YouTube en Snapchat

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Als je vandaag je Instagram-app opent, is de kans groot dat je in de rechterbovenhoek een nieuw tekentje opvalt. Klik je erop, dan kom je terecht in een heel nieuw gedeelte van de app: IGTV (Instagram TV).

Het is een beetje alsof je tv kijkt, maar dan in 2018. Althans, zo zou Instagram graag zien dat je dit nieuwe onderdeel van hun app bekijkt. Gisteravond lanceerde het sociale netwerk deze nieuwe functie, die uiteraard terug te vinden is in Instagram, maar ook in een nieuwe losstaande app.

Video's mogen binnen die nieuwe dienst tot 60 minuten duren. Dat is zestig keer zo lang als nu het geval is en daarmee dus een flinke stap voor het netwerk. Langere video's maakt het voor Instagram makkelijker om er meer reclame te stoppen, zoals pre-rolls (waarbij voordat je een video kijkt je eerst 10 of 20 seconden een spotje ziet). Daarnaast maakt dit het platform interessanter voor influencers, die nu vooral geld verdienen met YouTube.

"Dit was te verwachten", zegt Marcel Broersma, hoogleraar Journalistieke Cultuur & Media aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Het is ook heel begrijpelijk want video is de plek waar veel geld valt te verdienen en waar Facebook (het moederbedrijf van Instagram, red.) nog meer gebruikersdata vandaan kan halen."

(Ouderwets) zappen

Het idee van IGTV is dat je - net als bij een ouderwetse tv - kunt zappen langs kanalen. In plaats van dat je NPO 1, 2 en 3 en RTL 4, 5 en 7 hebt, zap je langs kanalen van mensen die je volgt of die je worden aangeraden. Dat kunnen filmmakers zijn die specifiek voor Instagram content maken (en daar geld aan verdienen) maar ook gewoon vrienden om je heen. Iedereen kan namelijk een kanaal aanmaken.

Als je de app opent, krijg je een viertal tabbladen te zien: 'Voor jou', 'Volgend', 'Populair' en 'Doorgaan met kijken'. Net als in de normale app kun je daarnaast video's liken, reageren en video's delen met vrienden.

Bedenk dat de totale tijd dat we met media doorbrengen ongeveer gelijk blijft.

Marcel Broersma, hoogleraar Journalistieke Cultuur & Media

Het nieuwe videoplatform maakt ook duidelijk dat Instagram de strijd aangaat met YouTube en Snapchat om - in ieder geval voor jongeren - het alternatief voor tv-kijken te worden. Daarbij lijkt Instagram vooral tegen Snapchat aan te schuren, aangezien de focus op verticale video's ligt. Tegelijkertijd is het ook de vraag hoe YouTube hiermee om zal gaan, aangezien het ook een frontale aanval op dat platform is.

Broersma verwacht vooral dat YouTube het hier lastig mee gaat krijgen. "Bedenk dat de totale tijd die we met media doorbrengen ongeveer gelijk blijft", zegt hij. Dat betekent dus dat we onze aandacht zullen moeten verdelen. "Snapchat is minder belangrijk aan het worden, waardoor ik denk dat deze zet vooral voor YouTube nadelig kan uitpakken."

Facebook is een beetje een vreemde speler in dit verhaal. Dat netwerk is ook bezig met een eigen soort tv-dienst: 'Watch'. Het grote verschil is dat daar vooral professionele producties te vinden zullen zijn (die door Facebook worden betaald). Daarnaast is Facebook eigenaar van Instagram, dus kan het alleen maar profijt hebben van groei bij dat platform.

Nieuwe geldberg

Instagram wil niet voor niks concurreren met Snapchat, YouTube en ook vooral met tv-kijken: het betekent een nieuwe berg advertentie-inkomsten. Facebook en Google zijn heer en meester als het gaat om advertenties in het digitale domein, maar iedereen aast ook op adverteerders die nu nog voor tv-zenders kiezen.

Met IGTV als format en een miljard maandelijkse gebruikers - bovenop de miljarden die actief zijn op andere producten van Facebook - wordt het adverteren bij de 'Facebook Familie' weer een stukje interessanter.

Instagram-ceo Kevin Systrom zei gisteren wel dat er voorlopig geen advertenties in IGTV komen. Maar door daar aan toe te voegen dat het wel een "logische plek is om uiteindelijk terecht te komen" liet hij de deur voor reclame in IGTV openstaan. Het is alleen de vraag wanneer de eerste adverteerder bij 'IGTV' naar binnen loopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl